Още 18 720 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech

...
Още 18 720 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech
Коментари Харесай

В България пристигна половин пратка с ваксини

Още 18 720 дози от имунизацията против COVID-19 на Pfizer/BioNTech дойдоха няколко минути след 7.00 часа тази заран на летище София, съобщи БГНЕС. Първоначално България трябваше да получи 35 000 дози вместо 18 720, само че промени в индустриалния развой на компанията са понижили броя им съвсем на половина.

Това е следващата пратка с ваксини, откакто първите 9750 дози, които бяха задоволителни за имунизирането на към 5 хиляди души, беше доставена на 26 декември 2020 година Още на идващия ден стартира имунизацията на медиците на първа линия, която продължава и до през днешния ден като част от първата фаза на имунизационния проект. По-късно през днешния ден министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов ще се реимунизира против COVID-19 с втората доза от имунизацията. Втора доза от Pfizer/BioNTech ще бъде сложена и на началника на ВМА генерал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски и на всички медици, които бяха имунизирани против SARS-CoV-2 в края на месец декември. В първата група – съгласно бройките за ВМА, са включени лекари, медицински сестри и санитари, които работят в десетте COVID-клиники.

Втората партида с 25 хиляди ваксини дойде на 4 януари и незабавно по-късно бе разпределена до петте РЗИ-та в София, Пловдив, Бургас, Велико Търново и Варна.

На 13 януари България получи 2400 дози от втората утвърдена ваксина против ковид – тази на “Moderna”, които останаха в РЗИ-София. Още 4000 дози би трябвало да дойдат на 25 януари. Имунизацията с тази ваксина изисква слагането на две дози в период от 28 дни. /БГНЕС
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР