Още 17 студенти от Република Северна Македония ще учат медицина

...
Още 17 студенти от Република Северна Македония ще учат медицина
Коментари Харесай

Вижте какви решения взе Министерски съвет



Още 17 студенти от Република Северна Македония ще учат медицина в България

Четири български висши учебни заведения ще разгласят ексклузивен банкет в компетентност „ Медицина “ за жители от Република Северна Македония. Допълнителните места са 17 - по две в МУ-Плевен и в МУ „ Проф. доктор Параскев Стоянов “ във Варна, осем в Тракийския университет в Стара Загора и пет в университет „ Проф. Асен Златаров “ в Бургас.

Първоначално бройките бяха планувани в план-приема за студенти по постановлението за реализиране на просветителна активност измежду българите в чужбина. Те обаче останаха незаети след четвъртото класиране и поради огромния интерес се трансферират към приема на младежи от западната ни съседка.
свързани новини9910на 27.10.2021
През юни т.г. Министерският съвет утвърди 75 места за „ Медицина “ за живеещи отвън България наши сънародници и настрана още 10 за жители на Република Северна Македония. Със настоящето прекачване тук-там за банкет ще бъде обезпечена опция още 17 младежи от Република Северна Македония да следват контролираната компетентност в български висши учебни заведения.

Одобрен е спомагателен трансфер по бюджета на Столична община

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателен трансфер по бюджета на Столична община за 2021 година. С Постановлението се обезпечава спомагателен трансфер по бюджета на Столична община за 2021 година в размер на 243 743 лева за финансиране на Регионалния център за модерни изкуства „ Топлоцентрала “ за осъществяване на функционалностите по основаване, показване и разпространяване артистични продукти; показване висококачествени задгранични продукции и подкрепяне взаимоотношението на българските актьори с задграничните им сътрудници и други

С Постановление на Министерски съвет № 83 от 2021 година считано от 1 юли 2021 година Общинският културен институт " Топлоцентрала “ е преобразуван в Регионален център за модерни изкуства " Топлоцентрала ". Регионалният център за модерни изкуства „ Топлоцентрала " е избран като делегирана от страната активност с 25 субсидирани бройки и стандарт в размер на 18 321 лева с РМС № 220 от 17 март 2021 година за изменение и допълнение на РМС № 790 от 2020 година за приемане на стандарти за делегираните от страната действия с натурални и стойностни индикатори през 2021 година

Регионалният център за модерни изкуства „ Топлоцентрала " ръководи закрита повърхност от 4000 кв. м., за което е признат допълващ стандарт за закрити площи от 3 001 кв. м. до 4 000 кв. м. в размер на 28 920 лева

Висшите учебни заведения получават 15 млн. лв. за справяне с рецесията

С 15 милиона лв. в допълнение за последните три месеца на тази година ще бъдат подкрепени държавните висши учебни заведения в изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура, реши държавното управление. Средствата са от актуализацията на държавния бюджет, призната от 46-ото Народно заседание през септември т.г. Според гласувания от депутатите текст парите се разпределят по ред, избран от Съвета на ректорите на висшите учебни заведения в Република България.

Съгласно решението на ректорите, в съгласие с национално представителните синдикати и Националното посланичество на студентските препоръки, с 11,5% ще бъде нараснала дотацията на университетите за прехрана на образованието. За задачата ще са нужни 13,6 млн. лева Тези пари ще се разпределят като добавка към възнагражденията на преподавателите и останалите чиновници във висшите учебни заведения за последните три месеца от 2021 година Целта е да се подсигурява по-високо качество на образованието от отдалеченост в пандемията.

От 1 октомври т.г. с 10% ще се покачат средствата за стипендии на студентите и докторантите, за което ще се употребяват останалите 1,4 млн. лева от актуализацията на тазгодишния бюджет.

Правителството се разпореди с парцели

Променя се статутът на част от парцел, ръководена от Министерството на вътрешните работи, от частна държавна благосъстоятелност на обществена държавна благосъстоятелност. Имотът се намира на ул. „ Лукашов “ № 1 в гр. Враца и съставлява независим обект на първия етаж със застроена повърхност 40,83 кв. м.

Съгласно друго държавно решение парцел - обществена държавна благосъстоятелност става частна държавна благосъстоятелност, а ръководството му се лишава от Българската организация по сигурност на храните заради отпаднала за ведомството нужда. Имотът се намира на ул. „ Младост “ в село Микрево, област Благоевград и съставлява терен е повърхност 1900 кв. м с построени в него двуетажна ветеринарна амбулатория с повърхност от 76,50 кв. м, стационар с повърхност 45 кв. м и гараж с повърхност 26,20 кв. м. Съгласно Закона за държавната благосъстоятелност той минава в ръководство на регионалния шеф на Благоевград.

Министерският съвет трансферира безплатно правото на благосъстоятелност върху парцел - частна държавна благосъстоятелност, на община Кърджали, област Кърджали. Имотът се намира в землището на с. Седловина и е нужен на общината за създаване и стопанисване на общински подслон за безстопанствени животни, което ще спомогне осъществяването на вменените й по Закона за отбрана на животните отговорности.

По предложение на Висшия правосъден съвет с претекст за отпаднала нужда държавното управление лишава употребен до момента от тях парцел - обществена държавна благосъстоятелност, в гр. Балчик, находящ се на ул. „ Варненска “ № 1. По искане на кмета на гр. Балчик, същият парцел се дава безплатно за ръководство на общината, като той ще бъде употребен за всеобщ спорт и отдих. Поземленият парцел е с повърхност 9370 кв. м, ведно с издигнатите в него 4 здания. Предвижда се на част от него да бъде ситуирана дребна спортна зала (с краткотраен статут), както и спортна площадка, като съществуващата на място дървесна и храстовидна растителност ще бъде непокътната.

Правителството промени статута и на парцел в село Зорница от частна държавна благосъстоятелност на обществена държавна благосъстоятелност. Урегулираният аграрен парцел с предопределение - за почивна станция, с повърхност 1268 кв. м и издигнати в него триетажна и едноетажна солидни здания, е в ръководство на Медицински университет „ Проф. доктор Параскев Иванов Стоянов “ - Варна.

Правителството одобри решение за лишаване на аграрни земи от Министерство на защитата и включването им. в Държавния аграрен фонд. Предмет на акта на Министерския съвет са четири поземлени парцела, намиращи се в област Бургас, в общините Сунгурларе, Средец и Созопол. Имотите са с трайно предопределение на територията: земеделска. За тях е отпаднала нуждата, обвързвана с защитата и сигурността на страната, заради което с признатото Решение на Министерския съвет тези аграрни земи се включват в Държавния аграрен фонд.

По решение на държавното управление се отчуждават парцели и елементи от парцели - частна благосъстоятелност, нужни за създаване на сектор с дължина малко над 23 км, който стартира след пресичането с път III-301, а края му е след пресичането с път III-303. Имотите и частите от парцели се намират в землищата на с. Крушуна, гр. Летница и с. Горско Сливово, община Летница, област Ловеч, с. Чавдарци, община Ловеч, област Ловеч, гр. Сухиндол, община Сухиндол, област Велико Търново, гр. Павликени, с. Върбовка и с. Бутово, община Павликени, област Велико Търново. Средствата за обезщетяване на притежателите са за сметка на Агенция „ Пътна инфраструктура “. Решението може да се апелира пред административния съд по местонахождението на парцелите в 14-дневен период от съобщаването му на заинтересуваните лица по реда на Административнопроцесуал ния кодекс.

Oт Министерския съвет се лишава част от парцел - обществена държавна благосъстоятелност - в постройката на Министерския съвет, находящ се гр. София, бул. „ Княз Ал. Дондуков “ № 1 и безплатно се дава за ръководство на Конституционния съд на Република България.

Кабинетът се срещна с резултатите от съвещанието на министрите по превоз на Европейски Съюз

Правителството се срещна с резултатите от неофициалното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по превоз, телекомуникации и енергетика (част „ Транспорт “). Форумът се организира от 21 до 23 септември 2021 година в Словения.

В рамките на Съвместната дискусионна сесия, България уточни, че разгръщането на зарядна инфраструктура за електрически автомобили следва да се базира на стратегически метод. Той би трябвало да бъде сбъднат в близко съдействие на европейско и районно равнище, както и с включване на частния бранш посредством дотации и грантови схеми.

Във връзка с предлагането за изменение на Регламент за разгръщането на инфраструктура за различни горива, българската страна изрази позиция, че е необходим реален разбор на упования трафик както на леки, по този начин и на тежкотоварни транспортни средства, в това число на районно равнище и в по едва натоварени сектори от Европейската транспортна мрежа.

Държавите членки се сплотиха към изгодите от предлагането за правилник и капацитета му да спомогне дейно за климатичните упоритости на Европейски Съюз, както и бързото внедряване на различните горива в транспортния бранш.

По време на съвещанието огромна част от страните членки показаха значимостта от завършването на главната европейска транспортна мрежа в период, преди да се набелязват други цели.

Одобрени са резултатите от взаимното неофициално съвещание на транспортните и енергийните министри на Европейски Съюз

Министерският съвет одобри отчета с резултатите от присъединяване на България в взаимното неофициално съвещание на транспортните и енергийните министри на Европейски Съюз, извършено на 22-23 септември 2021 година, гр. Кран, Република Словения.

В рамките на съвещанието енергийните министри разискаха въпроси, свързани с предлагането за изменение на Директивата по отношение на поощряване потреблението на сила от възобновими източници и предлагането за преразглеждане на Директивата по отношение на енергийната успеваемост.

Страните членки показаха своите позиции и оферти по двете наставления, и показаха загрижеността си по отношение на високите цени на електрическата енергия в Европа. Те се сплотиха в настояването за намиране на подобаващи ограничения за превъзмогване на спешната обстановка.

Комисарят по енергетика Кадри Симсън уточни, че това е съществено предизвикателство, което изисква мониторинг на актуалната невиждана обстановка. Тя изрази единодушие, че би трябвало да се подхващат ограничения в отговор на загрижеността на бизнеса и жителите. На ниво Европейски Съюз ще бъдат ориентирани старания за създаване на насоки за превъзмогване на рецесията, и ще се търси постигането на баланс сред националните и европейските ограничения. В умозаключение Симсън означи, че в актуалната обстановка от значимо значение е повишението на енергийната успеваемост, пониженото потребление на изкопаеми горива и вложението във ВЕИ.

Одобрена е „ Оценка на осъществяването на Програма за развиване на отбранителните качества на Въоръжените сили на Република България 2020 година

Министерският съвет утвърди „ Оценка на осъществяването на Програма за развиване на отбранителните качества на Въоръжените сили на Република България 2020 г “. Документът е създаден в осъществяване на решение на Народно заседание от 20 август 2021 година, с което е предоставено на Министерския съвет да внесе в период от два месеца оценка на осъществяването на „ Програма за развиване на отбранителните качества на Въоръжените сили на Република България 2020 “ (Програма 2020), с заключения и рекомендации за превъзмогване на разпознатите проблеми.

Анализът на осъществяването на Програма 2020 демонстрира, че най-непосредствени и съществени казуса в защитата, които изискват незабавни ограничения, са огромният брой вакантни длъжности за военнослужещи и остарялото и оперативно несъвместимо въоръжение и бойна техника.

Основният извод за положението на отбранителните качества на Въоръжените сили е, че то разрешава осъществяването на дилемите по задачите, произлизащи от конституционните отговорности за гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната целокупност на страната в народен формат и в границите на груповата защита на НАТО и Общата политика за сигурност и защита на Европейски Съюз, само че с ограничавания в периодите и размера на изпълняваните задания.

Отбелязва се, че във връзка с структурно-организационните промени заложените в документа цели и цели като цяло са реализирани. Стартирани са съществени планове за превъоръжаване, само че финансовите ограничавания, изключително при започване на програмния интервал, са забавили модернизацията и превъоръжаването и ограниченията за превъзмогване на некомплекта от военнослужещи.

При осъществяването на признатите от страната Цели за качества на НАТО съществено е изоставането в построяването на тежка механизирана бригада в Сухопътните войски, според стандартите на НАТО.

Документът отбелязва, че по време на Стратегическия обзор на защитата (2019-2020 г.) също е направена задълбочена оценка на положението на Въоръжените сили, като анализът на осъществяването на Програма 2020 и извлечените заключения и поучения са употребявани при създаването на в този момент настоящия стратегически документ „ Програма за развиване на отбранителните качества на Въоръжените сили на Република България 2032 “.

Одобрено е решение за излизане на България от присъединяване в NRDC-ITA

Министерският съвет утвърди план на Решение за излизане на Република България от присъединяване в Щаба на Корпус за бързо развръщане на НАТО в Италианска Република (NRDC-ITA). Решението е взето в подтекста на разширеното присъединяване на страната в приспособените структури на НАТО и свързаната с този развой нужда от финансова оптимизация. Двустранните връзки в региона на защитата с Италианската Република не престават да бъдат измежду целите на страната.

Одобрени са резултатите от постоянното съвещание на Съвета на министрите на земеделието и рибарството на Европейски Съюз

Министерският съвет утвърди резултатите от постоянното съвещание на Съвета на министрите на земеделието и рибарството на Европейския съюз (ЕС). То се организира в интервала 11-12 октомври 2021 година в Люксембург.

По време на съвещанието министрите разискаха подготовката на Стратегическите проекти по Общата селскостопанска политика. В позицията си страната ни уточни, че за понижаване на времевия напън при изпращането на план на стратегическия документ за утвърждение от Европейската комисия (ЕК), е от голяма важност да бъде проявен еластичен метод от страна на службите на Европейска комисия. Основно значение в процеса на създаване на Стратегическия проект е съществуването на задоволително време за приемане на противоположна връзка от земеделския бранш, хранително-вкусовата индустрия и преправка, както и заинтригуваните страни в селските региони.

Министрите организираха и политически спор по Съобщението на Комисията по отношение на новата Стратегия на Европейски Съюз за горите за 2030 година Според България, ръководството на горите е приоритет и отговорност на страните членки. Баланс сред трите стълба на резистентност може да бъде реализиран единствено в случай че той бъде съгласуван с националните и районните особености на горското стопанство. Страната ни също по този начин обърна внимание, че голословното ограничение на икономическите запаси на горите, при липса на външно финансиране, в последна сметка евентуално ще докара до утежняване и на всички останали функционалности на горите, заради неспособност за съответното им ръководство.

Аграрните министри на страните членки дискутираха и преразглеждането на маркетинговите стандарти на Европейски Съюз за селскостопански артикули. Повечето страни, в това число и България, подчертаха значимостта на маркетинговите стандарти и откроиха нуждата от намиране на способи за тяхното в допълнение възстановяване.

Одобрени са дейности по отношение на присъединяване на Република България в Общия предпазен механизъм на Единния фонд за преструктуриране

Правителството утвърди план на Паралелно съглашение за предпазен механизъм сред нашата страна като заемодател и Единния съвет за преструктуриране като кредитополучател и упълномощи министъра на финансите да организира договарянията, както и да подпише съглашението при изискване за следваща ратификация.

С Решение (ЕС) 2020/1015 на Европейската централна банка от 24 юни 2020 година беше открито тясно съдействие сред Европейската централна банка и Българската национална банка. От избраната начална дата на тясното съдействие, 1 октомври 2020 година, България взе участие равноправно в Единния контролен механизъм и в Единния механизъм за преструктуриране в границите на Банковия съюз.

Общият предпазен механизъм обезпечава финансиране в процеса на преструктуриране на кредитни институции в Банковия съюз, когато средствата в Единния фонд за преструктуриране (ЕФП) не са задоволителни и не могат да бъдат обезпечени посредством пазарно финансиране. Общият предпазен механизъм включва предпазен механизъм (револвираща кредитна линия) от Европейския механизъм за непоклатимост, който дава поддръжка от името на еврозоната, и Паралелни съглашения (револвиращи кредитни линии), които се дават от всяка, участваща в Банковия съюз страна членка отвън еврозоната, като се обезпечава равнопоставеност и еквивалентно отнасяне на всички страни членки, участващи в механизма.

В Паралелното съглашение е избрана оптималната сума, до която могат да бъдат предоставени заеми от България. Максималната сума е пропорционална на съответните предварителни вноски в Единния фонд за преструктуриране от кредитните институции, открити на територията на нашата страна. Държавата-кредитор по Паралелното съглашение взема решение дали да отпусне претенции заем за всеки съответен случай, въз основата на откритите критерии и при съблюдаване на процедурите, заложени в съглашението.

Всеки заем се отпуска с първичен падеж до три години, като падежът може да бъде продължен до най-много пет години. Когато заемът е пожелан за обезпечаване на ликвидност от ЕФП, неговият първичен падеж е 12 месеца. Върху размера на главницата по всеки заем се начислява рента при лихвен %, еднакъв на използвания базов лихвен % през всеки лихвен интервал плюс марж, като ЕСП изплаща на заемодателя разноските за издаване и други разноски и разходи.

При потреблението на общия предпазен механизъм се съблюдава правилото на бюджетната индиферентност в средносрочен проект, като се изисква потенциалът за погашение на Единния съвет за преструктуриране да е задоволителен за цялостното погасяване на претенции заем в границите на неговия падеж.

Очаква се Общият предпазен механизъм на ЕФП, да стартира да действа от началото на 2022 година

От датата на влизане в действие на Общия предпазен механизъм се приключва Споразумението за кредитна линия сред Република България като заемодател и Единния съвет за преструктуриране като кредитополучател, подписано на 07.10.2020 година и утвърдено със закон (ДВ, бр. 107 от 18.12.2020 г.).

Училища и детски градини получават 15,4 млн. лева за битка с епидемията

Министерският съвет утвърди спомагателни 15,4 млн. лева за обезпечаване на ефикасни противоепидемични ограничения за ограничение разпространяването на COVID-19 в просветителни институции. Осем милиона лв. от тази сума са планувани в актуализацията на бюджета за 2021 година Останалите 7,4 млн. лева са от преструктуриране на разноските на Министерството на образованието и науката за тази година.

Със средствата ще се подкрепят учебните заведения, детските градини, центровете за поддръжка за личностно развиване и центрове за специфична просветителна поддръжка. Ще могат да се купят дезинфектанти, маски, проби, термометри, уреди за филтриране на въздуха и за съблюдаване на други противоепидемични ограничения, в това число за проби за разкриване на SARS-CoV-2 на педагогическия личен състав, ако те не могат да бъдат обезпечени в цялостен размер от РЗИ.

Основната част от финансирането - 13 691 607 лв., се разпределя по бюджетите на общините, защото множеството учебни заведения, детски градини и центрове са общински. Няколко министерства получават целеви средства за държавните учебни заведения, които са на тяхно послушание. На Министерството на младежта и спорта се отпускат 52 466 лв., а на Министерството на културата - 158 772 лв.. За Министерството на образованието и науката са утвърдени 1 497 155 лв..

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерството на здравеопазването

Министерският съвет одобри план на Постановление за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 година в размер на 46 474 600 лева Предвидените средства са предопределени за закупуването на спомагателни 1 533 037 дози ваксини против COVID-19.

Средствата са обезпечени по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 година за сметка на запаса за непредвидени и/или неотложни разноски за 2021 година по централния бюджет в частта за допълващи и компенсиращи ограничения по отношение на COV1D-19 и други.

Одобрена е позицията на страната ни по дело С-362/21 на Съда на Европейския съюз

Със свое решение държавното управление утвърди позицията на Република България и даде единодушие за присъединяване по дело С-340/21 на Съда на Европейския съюз, формирано по преюдициално питане на Върховния административен съд. То е по отношение на формирано дело по касационна тъжба против Националната организация за приходите по отношение на сбъднат на 15.07.2019 година, забранен достъп до персонални данни, съдържащи се в осведомителните системи на организацията.

Предмет на преюдициалното питане е пояснение на член 5, пар. 2, член 24, член 32 и член 82 от Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27.04.2016 година по отношение на отбраната на физическите лица по отношение на обработването на персонални данни и по отношение на свободното придвижване на такива данни и за анулация на Директива 95/46/ЕО по отношение на използването на подобаващи организационни и механически ограничения за обезпечаване отбраната на персонални данни, както и отговорността при нарушение отбраната на персонални данни. Тълкуването би трябвало да откри дали админът на персонални данни е спазил нормите на Регламент 2016/679 и на използваното национално законодателство, определящи разпоредбите за отбрана на персонални данни и за обезщетяване на нанесени вреди вследствие от нарушение на тази отбрана. Целта на запитването е да не се допусне определяне на правосъдна процедура, противоречаща на правото на Европейски Съюз.

Конституирането на България като страна в производството по това дело, ще разреши на нашата страна сполучливо да се включи в процеса на правосъдие, реализиран от Съда на Европейския съюз, предвид на идентичното и тъкмо използване на общностното право.

Изменя се разпореждане за одобрение на спомагателни прехвърляния по бюджета на Министерство на околната среда и водите

Правителството утвърди изменение на Постановление № 331 на Министерския съвет от 14.10.2021 година за одобрение на спомагателни прехвърляния по бюджета на Министерството на околната среда и водите за 2021 година Промяната е нужна заради обстоятелството, че част от постъпленията по Закона за водите в интерес на Предприятието по ръководство на дейностите по запазване на околната среда са постъпили по бюджета на Министерство на околната среда и водите през 2020 година

България ще даде филантропична помощ за Афганистан и Украйна

България ще даде помощ за справяне с филантропичните рецесии в Афганистан и Украйна, реши държавното управление на днешното си съвещание. Финансирането ще бъде обезпечено от средства по бюджета на Министерството на външните работи, предопределени за развиване и филантропична помощ.

Одобрената помощ е в сходство с целите, заложени в Средносрочната стратегия за помощ за развиване и за филантропична помощ на Република България за интервала 2020-2024 година и с географските цели на България по филантропичните въпроси за 2021 година

Хуманитарната помощ за Афганистан ще бъде разпределена към Службата на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците (ВКБООН) за използване на Всеобхватната рамка за отговор на бежанската рецесия в Афганистан (146 687 лева) и към Детския фонд на Организация на обединените нации (УНИЦЕФ) за реализиране на планове и действия в страната (48 896 лева).

Хуманитарната помощ за Украйна, в размер на 136 908 лв., ще бъде ориентирана за осъществяване към Международния комитет на Червения кръст.

Предоставената от България филантропична помощ е част от напъните на интернационалната общественост за покриване на неотложните филантропични потребности на популацията в тези спешни райони. България ще продължи да се утвърждава като предвидим донор и благонадежден сътрудник в Европейски Съюз и интернационалната общественост посредством своя принос към напъните за посрещане на най- острите филантропични провокации.

Одобряват се спомагателни разходи/трансфери за попречване, преодоляване и превъзмогване на последствията от бедствия

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателни разходи/трансфери от запаса по член 1, алинея 2, раздел II, т. 5.1 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 година за непредвидени и/или неотложни разноски за попречване, преодоляване и превъзмогване на последствията от бедствия.

С Постановлението се утвърждават 16 719 451 лв. за осъществяване на действия за понижаване на риска от бедствия, възобновяване на непредвидени разноски за осъществяване на избавителни и аварийно-възстановителни работи, превъзмогване на последствията от бедствия. Сумата се обезпечава от запаса за непредвидени и неотложни разноски по Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 година

Одобрена е позицията на страната ни за съвещание на Съвета ЕКОФИН

Правителството утвърди позицията на страната ни за присъединяване на министъра на финансите Валери Белчев в съвещанието на Съвета на Европейския съюз по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН), което ще се организира на 9 ноември 2021 година в Брюксел.

По време на срещата министрите ще обсъдят новия пакет от законодателни оферти на Европейската комисия за въвеждане на промяната Базел III в регулаторната рамка на Европейски Съюз, бъдещето на икономическото ръководство след COVID-19, както и покачването на цените на енергийните артикули и методите за ограничение на следствията от това.

Участниците в съвещанието ще бъдат осведомени за използването на Механизма за възобновяване и резистентност и финансирането по инструмента „ Следващо потомство Европейски Съюз “.

Предвижда се да бъдат утвърдени изводи на Съвета за бъдещето на Европейския учебен срок в подтекста на Механизма за възобновяване и резистентност и заключенията на Съвета за статистиката на Европейски Съюз. Министрите ще бъдат осведомени с Годишния отчет на Европейската счете палата за осъществяването на бюджета на Европейския съюз за финансовата 2020 година

Одобрено е мнение на Министерския съвет по конституционно дело №15 за 2021 година

Правителството утвърди мнение на Министерския съвет по конституционно дело №15 за 2021 година, формирано по искане на тричленен състав на Върховния административен съд за определяне на противоконституционност на наредбите на член 68, алинея 1 и алинея 5, предл. второ от Закона за Министерството на вътрешните работи (ЗМВР) заради несъгласие с нормите на член 4, алинея 1, предл. първо, алинея 2, предл. второ и трето, член 6, алинея 1, член 56 и член 120 от Конституцията на Република България. В мнението е застъпена тезата, че настояването на тричленния състав на Върховен административен съд е безпричинно и голословно. Изложени са подробни доводи за сходство на оспорената законова уредба с Конституцията. В мнението се предлага Конституционният съд да отхвърли като безпричинно настояването на тричленния състав на Върховен административен съд.

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Държавна организация „ Национална сигурност “

Министерският съвет на Република България одобри Постановление за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Държавна организация „ Национална сигурност “ за 2021 година

По бюджета на Държавна организация „ Национална сигурност “ за 2021 година са утвърдени спомагателни разноски в размер до 2 121 000 лева за застраховане активността на Агенцията в изискванията на засилен миграционен напън.

Средствата се обезпечават за сметка на запаса за непредвидени и/или неотложни разноски за 2021 година по централния бюджет в частта за допълващи и компенсиращи ограничения по отношение на COVID-19 и други по член 1, алинея 2, раздел II, т. 5.4 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 година

Одобрени са спомагателни разноски от 15 млн. лева за погашение на еднократна финансова поддръжка от 300 лева за отопление на към 50 000 фамилии

Правителството одобри разпореждане за одобрение на спомагателни разноски от 15 000 000 лева по бюджета на Министерството на труда и обществената политика за 2021 година Средствата ще се употребяват за погашение от Агенцията за обществено подкрепяне на еднократна финансова поддръжка за отопление в размер на 300 лв..

Право да я получат ще имат хората и фамилиите, които са получили отвод за разпределяне на целева помощ за отопление за идния зимен сезон заради превишение на избрания диференциран приход с до 30 лв. или заради несъблюдение на условието за 6-месечна наложителна регистрация като безработни в дирекциите „ Бюро по труда “. От тази поддръжка при посочените условия ще могат да се възползват и хората, които дават отговор на нормативните критерии, само че не са подали документи в избрания за това период 31 октомври 2021 година Очаква се по този метод страната да подкрепи към 50 000 фамилии през зимния сезон.

Допълнителният финансов запас е обезпечен за сметка на централния бюджет за 2021 година

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерството на здравеопазването

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 година в размер на 24 300 000 лева с Данък добавена стойност. Допълнителните разноски са закупуване на 30 000 флакона от лекарствения артикул Veklury (INN Remdesivir), предопределен за лекуване на пациенти с коронавирусна зараза.

Одобрени са спомагателни прехвърляния по общинските бюджети за 2021 година

Със свое разпореждане държавното управление утвърди спомагателни прехвърляния в размер на 56,1 млн. лева по бюджетите на общините.

Финансовият запас е за осъществяването на инфраструктурни планове от обществената и техническата инфраструктура - реорганизация и ремонт на улична мрежа и общински пътища, доизграждане и главен ремонт на водопроводни мрежи, неотложни поправки на здания обществена общинска благосъстоятелност, ремонт и възобновяване на централната градска част на някои обитаеми места.

Необходимите средства за осъществяване на постановлението ще се обезпечат посредством преструктуриране на разноските и/или прехвърлянията по централния бюджет за 2021 година

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР