Още 13 испански черни лешояда пристигнаха в Източни Родопи, което

...
Още 13 испански черни лешояда пристигнаха в Източни Родопи, което
Коментари Харесай

Възстановяват популацията на черен лешояд в Източните Родопи

Още 13 испански черни лешояда дойдоха в Източни Родопи , което би трябвало да помогне за възобновяване на популацията на тези птици в тази част на България, оповестиха от Фондация „ По-диви Родопи “ .

Това е най-голямата и тежка граблива птица в Европа. Завръщането на типа се реализира като част от програмата за възобновяване на популацията от черни лешояди в българската част на планината , реализирана от екип на Фондация „ По-диви Родопи “, Българското сдружение за отбрана на птиците /БДЗП/ и испанската неправителствена организация GREFA.

13-те птици пропътуваха над 3300 километра за три дни през територията на съвсем цяла Европа. Лешоядите бяха деликатно пренесени в самостоятелни кутии за транспорт и превозени до техния нов дом .

През идващите дни екип специалисти ще бъде неразделно до тях, с цел да се увери, че акомодацията им протича обикновено и те са в положително положение. Птиците бяха краткотрайно настанени в особено построена адаптационна волиера , където ще прекарат идващите няколко месеци, до момента в който свикнат с новия си дом.

Лешоядите ще бъдат освободени назад в дивата природа тази есен . Новата група се чака да се причисли към към този момент освободените през предходната година птици и да образуват колония . През идващите години се чака да се освободят още птици като част от настоящата стратегия по възобновяване на гнездящата популация на черния лешояд в българската част на Източни Родопи.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР