Още 100 млн. лв. ще има за ремонт на студентски

...
Още 100 млн. лв. ще има за ремонт на студентски
Коментари Харесай

Студентите се пребориха общо за 200 милиона лева за ремонт на общежитията

Още 100 млн. лева ще има за ремонт на студентски общежития, стана ясно след окончателното гласоподаване на закона за бюджета за 2024 година Така, общата сума за поправки на студентските общежития става 200 млн. лева

Новината оповестиха на уеб страницата си и от Националното посланичество на студентските препоръки, които упорстваха за въпросните средства още при разискването на бюджета в просветната комисия. Оттам напомнят, че вносител на предлагането е Красимир Вълчев, като в следствие и депутатите от просветителната, и тези от бюджетната комисия са приели концепцията за обезпечаване на спомагателни 100 млн. лева към към този момент обезпечените 100 млн. лева за поправки в студентските общежития.

" Доволни сме от взетото решение и най-много от това, че народните представители от всички парламентарни групи осъзнават значимостта на проблематиката със положението на студентските общежития. Сега топката е в ръцете на министерство на образованието и науката и висшите учебни заведения, които би трябвало да движат процесите по ремонт на общежитията. Ние, студентите, чакаме да забележим позитивните резултати от тази водена от нас политика в последните четири години. Това решение е добър свършек на мандата 2022-2024 година ", разяснява ръководителят на НПСС Даниел Парушев. По думите му ремонтите в студентските общежития са с последна нужда. В доста от тях поправки не са правени от самото им изграждане през 1970 година, а други са затворени, тъй като са рискови за обитаване.

От НПСС дават обещание да са поръчител за бистрота при изразходването на средствата по програмата. " Ще участваме в комисията, която ще преглежда плановите оферти за поправяне на студентските общежития и ще оказваме мониторинг при строително-ремонтните действия ", разяснява Парушев.

КАМПУСИ

Три наши университета ще получат 12.7 млн. лева, с цел да изградят свои кампуси, планува процедура посредством непосредствено даване на средства на съответни крайни получатели, открита от изпълнителната организация " Програма за обучение " към МОН. Средствата са по линия на Националния проект за възобновяване и резистентност в частта за рационализация на просветителната инфраструктура. Европейското финансиране е 10.6 млн. лева, а 2.1 млн. лева - от държавния бюджет.

Целта на процедурата е да се увеличи качеството на градската среда за студентите, преподавателите и откривателите и тяхната мотивация, както и привлекателността на българското висше обучение и научноизследователската общественост. Със средствата ще поддържа построяването на 3 кампуса, което ще стане посредством ремонт и рационализация на прилежащи терени към съществуваща група студентски общежития. Те ще са към Софийския университет, който ще получи най-много 4 млн. лева, към УНСС - също 4 млн. лева и към Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи - до 4.7 млн. лева

Висшите учебни заведения ще могат да ремонтират и модернизират прилежащите терени към свои студентски общежития, които да обособят като актуален комплекси. Допустими за тях действия ще са строително-монтажните работи за създаване и възобновяване на зони за публичен отдих, като да вземем за пример зелени площи, детски площадки, междублокови пространства, спортни площадки с безвъзмезден достъп на студенти, преподаватели, научен и административен личен състав и други, в това число слагане на пейки, беседки, подземна техническа инфраструктура на обекта, информационни връзки, интернет обезпечаване, паркоустройство, благоустройство и други детайли от градското обзавеждане. Ще се финансират действия за създаване, реорганизация и рехабилитация на физическите детайли на градската среда, като да вземем за пример пешеходни алеи и тротоари, създаване на велосипедни пътеки, създаване на здания за публично обслужване (вкл. в региона на публичното хранене), на безвъзмезден паркинг за потребностите на кампуса, за монтаж на енергоспестяващо осветяване и системи за защита и битка с престъпността, на огради за обособяването на кампуса и въвеждане на системи за следен достъп на външни лица и други

Няма да са възможни интервенции върху инфраструктура отвън рамките на кампуса, върху студентските общежития и професионалната гимназия в границите на кампуса, върху здания, които се употребяват за просветителни цели, върху улична ВиК мрежа, улично осветяване, мрежи на експлоатационните сдружения, общински площи и тротоари, както и за настоящ ремонт/поддръжка.

Кампусите би трябвало да бъдат построени до 33 месеца, само че не по-късно от 31 май 2026 година Първият краен период за подаване на предложенията на университетите, което ще става по електронен път, е 31 октомври, вторият - до 2 януари 2024 година, а третият - до 5 март 2024 г.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР