Още 10% поевтиняване на газа през ноември спрямо цените през

...
Още 10% поевтиняване на газа през ноември спрямо цените през
Коментари Харесай

Енергийният министър прогнозира ново поевтиняване на газа през ноември

Още 10% поевтиняване на газа през ноември по отношение на цените през октомври предвижда служебният министър на енергетиката Росен Христов. А министърът на стопанската система Никола Стоянов се разгласи срещу концепцията евтиният азерски газ да зарежда топлофикациите, а скъпият да отива за бизнеса. Според ръководителя на КЕВР Иван Иванов по тематиката е нужно необятно публично разискване преди да се вземе окончателното решение, оповестява Българска национална телевизия. 
Прочетете още
Росен Христов пресметна какъв брой по-евтин газ е договорило служебното държавно управление по отношение на цените на доставките при кабинета на Кирил Петков.

" Ако сравните цените за септември, които бяха контрактувани от предходното държавно управление, и за октомври, доставки, които ние сме договорили, разликата е забележителна - приказваме за 30 % понижение. И в случай че успеем да приключим с фирмите, които имат интерес, аз чакам през ноември цената да падне с още 10 % ", сподели Росен Христов - длъжностен министър на енергетиката.

Христов изясни, че хранилището в Чирен е буфер, който ще се запълва, в случай че доставките бъдат застрашени.

" Запълнеността на Чирен до предходната седмица беше над 60%, изплънили сме си междинната цел за септември. Продължаваме да запълваме, с цел да достигнем 80%, както е по график за октомври ", разяснява Христов.

По мотив договарянията с " Газпром " Христов отговори по този начин:

" Не са затворена страница и в никакъв случай не са били. Но няма някакъв прогрес. Няма вести. Ние се фокусираме върху диверсификация. Т.е., в случай че " Газпром " го има - добре, в случай че го няма, ще се оправим и без тях. "

А служебният министър на стопанската система прикани КЕВР да не избързва с готвената смяна на разпоредба №2, предвиждаща евтиния азерски газ да зарежда сама топлофикациите, а скъпият да отива за промишлеността.

" Смятаме, че това е една доста последна мярка, която се надявам да не се стига в действителност. Тъй като в случай че тази цена отива единствено за топлофикациите, това ще качи цената на микса за българския бизнес, а те сами заявиха, че над избрани ценови ниви дали има газ или не, за тях няма значение ", разяснява Никола Стоянов - длъжностен министър на стопанската система.

Пред Българска национална телевизия ръководителят на енергийния регулатор Иван Иванов се съгласи, че не би трябвало да се избързва

" Ще се обърна към моите сътрудници от КЕВР с упорито искане да не се преглеждат препоръчаните все още промени в разпоредба №2 за контролиране цената на природния газ до момента в който не се организира задълбочена и всеобхватна полемика с всички занитересовани страни. "

Вчера работодателските организации излязоха с обща позиция, в която упорстват регулатора да дефинира една обща цена за всички потребители на газ.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР