Още 1 036 263 лв. за осигуряване на дейности по

...
Още 1 036 263 лв. за осигуряване на дейности по
Коментари Харесай

Правителството отпусна допълнителни над 1 милион лева по четири национални образователни програми

Още 1 036 263 лева за обезпечаване на действия по 4 национални стратегии за развиване на образованието отпусна държавното управление. За обезпечаване на заместващи учители в интервала от юли до септември 2023 година по Национален парк „ Без свободен час “ се обезпечават 342 614 лева Средствата ще бъдат разпределени сред в 352 учебни заведения и 79 детски градини.

По Национална стратегия „ Обучение за ИТ умения и кариера “ се отпускат 318 540 лева Целта е основаване на условия за осъществяване на софтуерно професионално обучение и образование в съдействие с университети и с работодатели от ИТ бранша. Към момента в две учебни заведения в Бургас (Професионалната гимназия по електротехника и електроника „ Константин Фотинов “) и Пловдив (Математическата гимназия „ Акад. Кирил Попов “) се организира образование по програмиране за придобиване на професионална подготовка по специалност „ Приложен програмист “ със 758 възпитаници от Х, XI и XII клас.

За Национален парк „ Профилактика и рехабилитация на педагогическите експерти “ средствата са в размер на 209 019 лева за 600 общински просветителни институции и 1436 учители . Целта е възстановяване на здравословното положение и предварителна защита на рисковите обществено значими и професионални болести на учителите.

Национална стратегия „ Професионално обучение и образование “ се финансира с спомагателни 163 388 лева , които ще бъдат финансирани 7 общински професионални гимназии и междинни учебни заведения . Това са: Средно учебно заведение „ Владимир Комаров “ във Велико Търново, СУ „ Христо Ботев “ и ПГ „ Васил Левски “ във Враца, СУ „ Отец Паисий в Кърджали “, столичното 97 СУ „ Братя Миладинови “, Средно учебно заведение „ Васил Левски “ в Стара Загора, русенската професионална гимназия по селско стопанство „ К.А.Тимирязев “ .

В тях ще бъде осъвременена просветителната среда за професионално обучение и учениците ще имат опция да работят с най-новото техническо съоръжение и да получават професионални компетентности в действителни трудови условия.

Две учебни заведения (СУ „ Отец Паисий “ във Враца и СУ „ Васил Левски “ в Кула) ще получат общо 2702 лева за разработването/актуализирането на типови образователни проекти , образователни стратегии и национални изпитни стратегии за специалностите от специалности по професионални посоки от Списъка на специалностите за професионално обучение и образование, оповестиха още от Министерския съвет. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР