Осемнадесет плажа и едно яхтено пристанище са постигнали световния стандарт

...
Осемнадесет плажа и едно яхтено пристанище са постигнали световния стандарт
Коментари Харесай

18 плажа и едно пристанище у нас са постигнали световния стандарт Син флаг

Осемнадесет плажа и едно яхтено пристанище са постигнали международния стандарт " Син байрак " в България за 2022 година. Това са плажовете на Бялата лагуна, Албена, Кранево-Север, Златни пясъци, Слънчев ден, Обзор-Централен, Свети Влас–Нов плаж, Слънчев бряг-Север, Слънчев бряг-Централен, Слънчев бряг-Юг, Несебър-Юг, Поморие-Изток, Къмпинг Черноморец, Созопол-Централен, Созопол-Харманите, Дюни, Дюни-Юг и Аркутино, както и Марина " Диневи ". 

Програмата " Син байрак " е доброволна сертификационна процедура за плажове и яхтени пристанища, ръководена от интернационалната Фондация за екологично обучение (Foundation for Environmental Education - FEE) - неправителствена организация, в която членуват национални организации от над 70 страни от целия свят. Неин представител за България е Българското придвижване " Син байрак ".

Стартирала като европейска самодейност единствено в 10 страни през 1987 година в партньорство сред Фондацията за екологично обучение и Европейската комисия, акцията " Син байрак " обгръща към този момент към 50 страни от Европа, Северна и Южна Америка, Азия, Африка и Океания, като насърчава чисти и сигурни плажове и яхтени пристанища и образова цялото общество да опазва околната среда по крайбрежието, като способства, както със своето непринудено присъединяване в екологични начинания, по този начин и с ежедневното си държание. Програмата " Син байрак " сплотява туристическия и екологичен бранш на локално и национално равнище.

Благодарение на Българското придвижване " Син байрак " сини знамена се веят по българските плажове от 1995 година, когато е награден първият плаж в България - този на Слънчев бряг. Тъй като Българско Движение " Син байрак " е първата организация-член отвън Обединена Европа още от 1993 година, това е и първият байрак отвън тези страни, като с приемането на България, Фондацията за екологична обучение за първи път се отваря и за други страни.

Самата премия " Син байрак " е най-утвърденият еко-етикет и стандарт в туризма, с който са удостоени над 4000 плажове и яхтени пристанища в целия свят, измежду които и тези на изявени български курорти. За да го заслужат, ръководещите на плажовете и марините и хората, които ги посещават, би трябвало да изпълнят редица критерии, свързани с качеството на морската вода, екологичната информация и екологично обучение, сигурността, услугите и удобствата.

Сертифицирането по Програмата " Син байрак " е късмет плажовете и марините да сверят политиката си на ръководство със международните стандарти, да се сравнят с сходни курорти, да потвърдят на всички, че дават отговор на високите условия на международния еко-етикет " Син байрак ".  

Участието в " Синия байрак " е непринудено и зависи основно от самодейността и упоритостта на концесионерите. Във всички страни-членки на Фондацията за екологично обучение, като се изключи че Програмата се употребява със сериозната национална и общинска поддръжка, както и с тази на бизнеса, присъединяване в нея съставлява въпрос на авторитет и състезание сред курортите, общините и районите, кой предлага екологосъобразно ръководени плажове и туристически услуги с най-голям стандарт, регистриран по броя на присъдените международни награди.

България е член на европейското семейство единствено от няколко години, само че Програмата " Син байрак за плажове и яхтени пристанища " има над 18-годишна история у нас. Тази европейска самодейност получи международна поддръжка, а през днешния ден се популяризира във всички континенти. Основната концепция на Програмата е обвързвана с екологичното образование на актуалните и бъдещите генерации. Наградата " Син байрак " е удостоверение освен за чиста естествена среда в региона на плажовете, само че и за отличното им ръководство, съобразено с нейното предпазване и развиване.

През 2021 година 13 плажа и едно яхтено пристанище бяха постигнали международния стандарт " Син байрак в България ". Това бяха плажовете на Златни пясъци, Слънчев ден, Свети Влас–Нов плаж, Слънчев бряг-Север, Слънчев бряг-Централен, Слънчев бряг-Юг, Несебър-Юг, Поморие-Изток, Созопол-Централен, Созопол-Харманите, Дюни, Дюни-Юг, Аркутино и единствената, отговаряща на международните стандарти и отличена марина в България – Марина Диневи. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР