Осемнадесет български вина си тръгнаха с медали от един от

...
Осемнадесет български вина си тръгнаха с медали от един от
Коментари Харесай

Осемнадесет вина завоюваха златен и сребърни медали в Париж

Осемнадесет български виновност си потеглиха с медали от един от най-престижните винени състезания - Vinalies Internationales в Париж, побеждавайки в конкуренция сред над 3500 проби виновност от целия свят. Родните представители на гроздовите еликсири бяха 50 и действително повече от една трета от тях завоюваха награди.

Журито от 150 винени специалисти от 40 националности посредством сляпа дегустация отличиха българските виновност с един златен и 17 сребърни медала.

Най-много от тях – пет, обра маза " Вила Ямол " с пет. Нейно е златото за българските представители - за вино, създадено от микрорайон Болярово. С по три медала са винарните New Bloom и Domain Boyar.

Сребърните медали за " Вила Ябмол " са за Kabile Резерва Каберне Совиньон 2014, Kabile розе от Сира 2017, Kabile Мерло и Каберне Совиньон и ракия от сорта Мускат. Много рядко се случва непознато розе да получи орден на конкурс във Франция. Интересен е фактът, че със сребро се прибира и млада ракия, създадена от " Вила Ямбол ", без отлежаване в бъчви, от сорта Мускат.

" Tова в действителност е огромно самопризнание за качеството на нашите виновност и демонстрира, че сътворяваме вкусни и уравновесени артикули и то бих споделил на доста добра цена, които дават отговор на най-високите стандарти ", разяснява изпълнителният шеф на " Вила Ямбол " Красимир Аврамов.

Тероарното вино със златен орден е създадено от лозов масив до град Болярово. Там избата разполага с близо 500 дка от френския вид Каберне Совиньон – като една част от масива е по-стар, засаден 2004 година, друга – през 2007. Награденото вино е отлежало 18 месеца във френски бъчви – 1/3 нови, 1/3 на първо зареждане и 1/3 рециклирани. Гроздето се бере на ръка при следен рандеман, описаха още от екипа на избата.

В момента " Вила Ямбол " бутилира бутикова партида от Болярово и се чака да го пусне на пазара през септември. Освен него, производителят има упоритостта да предложи през есента още две тероарни виновност от микрорайони – от Тополица и от Тенево. Това от Тенево е купаж на Мерло, Каберне Фран и При Вердо, отлежало 14 месеца във френски дъбови бъчви. Виното от Тополица е чиста сира, отлежала 12 месеца във френски барици. Тероарът е основна характерност за високия клас виновност. Представлява комбинацията от почвите и климатът, които дефинират характерния усет и узряването на гроздето в избран регион, микрорайон или обособен имот. От значение е също ориентацията и наклона на лозето. Установено е, че при висококачествените виновност спецификите на тероара преобладават над характерностите на сорта.

Vinalies Internationales се провежда от Съюза на енолозите във Франция от 1994 година насам.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР