Осемдесетата годишнина от спасяването на българските евреи беше отбелязана с

...
Осемдесетата годишнина от спасяването на българските евреи беше отбелязана с
Коментари Харесай

Зуека цъфна във Валенсия

Осемдесетата годишнина от спасяването на българските евреи беше маркирана с празненство в Културния център „ Bancaja “ в испанския град Валенсия. Гости на честването бяха представители на еврейската общественост „ Авив “, генерални и почетни консули, упълномощени във Валенсия, кметовете на градовете Годея – Тереса Буено Маркес и Чиривея – Мишел Монтанер, представители на адвокатската гилдия във Валенсия, артистът Васил Василев-Зуека и наши сънародници. Събитието беше проведено от Генералното консулство на България в града, заяви изданието “Нова дума “.

Посетителите имаха опция да прегледат изложбата „ Силата на гражданското общество по време на Холокоста. Случаят България (1940-44) “ и да видят българо-германската копродукция „ Пътуване към Йерусалим “ на режисьора Иван Ничев, с присъединяване на Васил Василев–Зуека. 

В своето приветствено слово генералният консул на България във Валенсия Надя Кръстева посочи смелостта и високия морал на българския народ, устоял на натиска на нацисткия режим и избавил цялата си еврейска общественост, наброяваща 48 000 души, от депортиране в нацистките концентрационни лагери на гибелта по време на Втората международна война. Тя акцентира смисъла и измеренията на подвига на българското общество за спасяването на българските евреи и го дефинира като извънреден образец за днешните генерации в битката против антисемитизма и всички прояви на ненавист. В изявлението си генералният консул обърна внимание и на ролята на българската  дипломация в спасяването на човешки животи по време на Холокоста. 

“Дипломати като Никола Пецев, Любен Златаров, Никола Ванчев, Хенри Левенсон, Боян Атанасов, издали директни визи и избавили хиляди евреи, сред които доста деца и дами, са доказателство за смелост и за същински демократичния и търпелив български народ “, уточни Надя Кръстева.

Консулът на страната ни Илиян Илиев срещна аудиторията с историческите обстоятелства и напъните на общественици, представители на Българската православна черква, политици и интелектуалци, които отхвърлят да предадат своите еврейски сънародници и съумяват да ги опазят от лагерите на гибелта.

Актьорът Васил Василев-Зуека показа от първо лице историята на основаването на кино лентата „ Пътуване към Йерусалим “. След това гостите гледаха българо-германската продукция, разказваща за спасяването на две еврейски деца, които бягат от нацистка Германия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР