Осемдесет и пет процента от потребителите на интернет вече знаят

...
Осемдесет и пет процента от потребителите на интернет вече знаят
Коментари Харесай

Хората са прекалено доверчиви към изкуствения интелект

Осемдесет и пет % от потребителите на интернет към този момент знаят за съществуването на генеративни изкуствени интелекти като Чат ДжиПиТи, 51 % са ги тествали, а 73 % от осведомените с тях се доверяват на наличието, което създават, предават Франс прес и Българска телеграфна агенция, базирайки се на резултатите от онлайн изследване.

Допитването е направено в Северна Америка, Европа и Азия през април от консултанската компания в региона на осведомителните технологии " Capgemini ".

Това доста високо равнище на доверие, сходно във всички възрастови групи, е съпроводено от равнодушие към евентуалните опасности, без значение дали става въпрос за хакерски атаки и " дълбоки имитации " (манипулирани по дигитален метод изображения, които са доста реалистични).

Според 70 % от осведомените с тях интернет консуматори генеративните изкуствени интелекти се трансформират в желан инструмент за търсене на рекомендации за артикули или услуги, вместо търсачките.

Проучването, обхванало 10 000 души на възраст над 18 години, демонстрира, че 53 % им се доверяват за помощ в ръководството на финансите си, 67 % - за медицински диагнози и рекомендации, а две трети са подготвени да ги употребяват за препоръки по отношение на персоналните си взаимоотношения или житейските си планове. Най-изразена е наклонността измежду поколението на бейби бумърите (70 процента).

Близо 50 % от интервюираните не се тормозят, че генеративният изкуствен интелект се употребява за основаване на погрешна информация и единствено 34 % се притесняват от способността му да основават фишинг имейли за осъществяване на хакерски атаки. Една трета от участниците в допитването се тормозят от проблеми с авторските права, а 27 % - от потреблението на логаритми за подправяне.

Потребителите на интернет, които постоянно употребяват генеративен изкуствен интелект, към момента са огромно малцинство - 7 % от тях прибягват до най-широко употребяваната функционалност за диалог няколко пъти седмично, а 8 % - няколко пъти на ден. Степента на задоволеност на потребителите нараства до съвсем 90 %.

Данните сочат още, че 43 % от интервюираните желаят компаниите да употребяват генеративен изкуствен интелект, с цел да взаимодействат с тях, 70 % желаят да получават рекомендации за нови артикули и услуги, а 64 % са подготвени да вършат покупки на тази база.

Шестдесет и седем % от участниците в изследването имат вяра, че генеративният изкуствен интелект е в положение да предложи персонализирани рекомендации във връзка с модата и интериорния дизайн. Резултатите демонстрират още, че тези удобни отзиви не се разграничават значително сред възрастовите групи.

" Потребителите по целия свят са удивително добре осведомени за съществуването на генеративния изкуствен интелект и всеобщо го одобряват, само че методът, по който тази технология работи, и обвързваните с нея опасности към момента са прекомерно едва разбрани ", споделя Нирадж Парихар от " Capgemini ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР