Осемдесет и осем страни по света са свободни и България

...
Осемдесет и осем страни по света са свободни и България
Коментари Харесай

България е сред 88-те свободни страни по света, според доклад на неправителствена организация

Осемдесет и осем страни по света са свободни и България е измежду тях. Те съставляват 45 % от общо 195 страни по света и над 2,9 милиарда души или 39 % от световното население. Броят на свободните страни е повишен с една спрямо данните отпреди година. Това са изводите в отчета неправителствената организация "Фрийдъм хаус ", качен през днешния ден на уеб страницата й. Докладът е озаглавеп "Свободата по света през 2018 година "

В него броят на страните, окачествени като отчасти свободни е 58 или 30 % от всички оценени страни. В тях живеят близо 1,8 милиарда души или 24 % от популацията на света. Броят на отчасти свободните страни е повишен с една спрямо данните от отчета от предходната година.

Общо 49 страни са избрани като несвободни страни. Те съставляват 25 % от страните по света. Броят на хората живеещи в несвободни страни е съвсем близо 2,7 милиарда души или 37 % от популацията на света.

Повече от половината от този брой обаче живеят в единствено една страна от категорията - Китай. Броят на несвободните страни остава същия спрямо данните отпреди година. Сред несвободните страни с изключение на Китай са посочени Афганистан, Ангола, Бахрейн, Беларус, Азербайджан, Куба, Казахстан, Етиопия, Египет, Либия, Русия, Руанда, Северна Корея, Катар, Венецуела, Зимбабве, Йемен, Сирия и други

Според данните от отчета, касаещи България, тя е свободна страна. Оценката се прави въз основа на два критерия - политически права и цивилен свободи. Максималната оценка по тези критерии е 1, а минималната е 7.

България е оценена и по двата критерия с оценка 2. Като цяло общата оценка на България за това, че е свободна страна е 80. За информация оценка 100 се дава на най-свободните страни, а оценка 0 значи - най-несвободни страни. За съпоставяне несвободна страна като Сирия е оценена даже с оценка под нулата - с минус едно. В частта за България се добавя още, че медиите са отчасти свободни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР