Осем зони, които се ширят на 48 дка в историческото

...
Осем зони, които се ширят на 48 дка в историческото
Коментари Харесай

Обновяват 48 дка в един от символите на Варна

Осем зони, които се ширят на 48 дка в историческото ядро на Морската градина във Варна, ще бъдат обособени в почналия ремонт по план, координиран с всички инстанции, в това число и с Националния институт на паметниците на културата.
 20150805113436_20193  Морска градина - Варна
Целта е да се възстановят знаковите места на признака на града и да се подчертае историческия им дух, уточни за „Труд“ Николай Пашов, началник на фирмата-изпълнител ”Хидрострой ”, спечелила публичната поръчка.

Той напомни, че планът, финансиран по Оперативна програма ”Региони в напредък ”, е в размер на 2 450 000 лева, от които 90 400 лева са за планиране и авторски контрол. Отделните кътове са Алпинеумът, Розариумът, арт пространството „ Под дъгата ”, подпорна стена под „ Морското казино ”, изгледната площадка с пергола и стълбището към Алея първа, зоните пред Планетариума и Аквариума, зелени и цветни алеи, велоялея.

Ще бъде възобновен намиращият се до Алпинеума Мост на желанията, едно от 5-те чудотворни места в България. Според градската легенда и локалния обред който минава по него обратно със затворени очи и си пожелае нещо, то се сбъдва. В Розариума ще бъдат възобновени настилката от натурален камък, водните площи и фонтани, ще бъде сложено уместно парково осветяване и нови пейки. Водни резултати ще има и в Алпинеума, където ще се резервира скалната комбинация. Ще се ремонтира и обнови релефният макет на Черно море пред Аквариума. На последната си сесия Общински съвет удължи периода на плана с три месеца до 10 октомври 2019 година

Морската градина, която е културна полезност от национално значение, се свързва с името на паркостроителя Антон Новак, специализирал в дворците Шьобурн и Белведере във Виена. Той е поканен във Варна през 1894 година от локалната администрация и от Карел Шкорпил. Внушителният централен вход е завършен с колони през 1939 година по плана на тогавашния основен проектант Георги Попов.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР