Осем ученици и един охранител бяха убити по време на

...
Осем ученици и един охранител бяха убити по време на
Коментари Харесай

Стрелба в училище в Белград: седмокласник отне 9 живота

Осем възпитаници и един охранител бяха убити по време на пукотевица в учебно заведение в сръбската столица Белград, заяви " Данас ", базирайки се на информация от Министерството на вътрешните работи.


Седем тежко ранени възпитаници и потърпевш преподавател са настанени в болница, оповестяват държавните медии.

По-рано полицията арестува 14-годишен възпитаник, обвинен в осъществяването на жестокото нахлуване. По предварителни данни той е работил под въздействието на опиати, само че претекстовете му са в развой на изясняване.

Нападателят е възнамерявал стрелбата един месец авансово, като е имал лист с деца, които да нападна, както и подробна информация за това в кои класни стаи ще влезе първо, оповестиха от полицията.

Стрелецът е изготвил проект на входа и изхода на учебното заведение, който е открит открит на бюрото му, и е показал предпочитани цели

Инцидентът раздруса балканската страна, в която от десетилетия не е имало сходна пукотевица в учебно заведение.

Заподозреният е оставил чантата си на влизане в учебното заведение и е подготвил четири коктейла " Молотов ".

На входа на учебното заведение той незабавно е извадил револвера си и е стрелял по охранителя

Стрелбата стартира в 8:40 ч. сутринта в начално учебно заведение в централния белградски квартал " Врачар ".

Осемте убити възпитаници са седем девойки и едно момче, като най-малкият е роден през 2009 година


Заподозреният е бил жертва на принуждение от страна на връстници, удостовери министърът на образованието


След сигнал полицията бързо отдели квартала, а родителите се втурнаха към мястото на случая, където учениците бяха очевидно смутени и чакаха пред учебното заведение.

" Осем деца и един охранител са убити, а шест деца и един преподавател - ранени ", оповестиха от Министерството на вътрешните работи на Сърбия.

" Всички полицейски сили към момента са на място и работят интензивно, с цел да хвърлят светлина върху всички обстоятелства и условия, довели до тази покруса. "

Милан Неделкович, ръководител на община Врачар, съобщи, че охранителят на учебното заведение евентуално е предотвратил повече смъртни случаи, като се е изправил против стрелеца.

Охранителят " е желал да предотврати нещастието и е станал първата жертва ", сподели Неделкович пред кореспонденти пред учебното заведение.

" Вероятно нещастието щеше да е още по-голяма, в случай че мъжът не беше застанал пред момчето, което стреляше ", добави той.

Пистолетът на бащата

Ученикът, обвинен в осъществяването на нападението, е задържан.


От министерството на вътрешните работи показват, че младежът е стрелял с револвер, принадлежащ на татко му (известно е, че момчето е отгледано в заможно лекарско семейство). Стрелецът е носил в себе си пет цялостни пълнителя.

" Полицията неотложно изпрати всички налични патрули на мястото и арестува малолетния възпитаник от седми клас, който е обвинен, че е създал няколко изстрела от револвера на татко си против учениците и защитата на учебното заведение ", обявиха от Министерството.

Полицията не заяви никаква спомагателна информация за обвинения стрелец, нито разяснява възможния претекст за закононарушението.

Ръководителят на основната белградска болница KCS, Милика Асанин, заяви, че лекарите оперират няколко от тежко ранените.

" Единият възпитаник е в тежко положение със съществени огнестрелни рани в гърдите и шията, а различен е ранен в подбедрицата ", сподели Асанин.

" Ученичка е ранена в корема и двете ръце, а учителят - в корема и двете ръце ", добави Асанин.

Според държавните медии, след стрелбата всички учебни заведения в Белград са били затворени, защото шокът се е популяризирал в цялата столица.

Астрид Мерлини, чиято щерка е била в учебното заведение по време на стрелбата, съобщи, че учителите са се придвижили бързо, в опит да скрият останалите възпитаници, до момента в който се е разигравала офанзивата.

" Когато щерка ми е видяла, че охранителят лежи на земята, незабавно се е втурнала назад в клас. Била е уплашена. Казала на учителката си, че на горния етаж има пукотевица ", сподели Мерлини.

" Учителката незабавно е предпазила децата, като ги е заключила в класната стая ", добави майката на детето.

Траур

Сръбското държавно управление взе решение за оповестяване на тридневен печал на цялата територия на страната, който стартира в петък. Поради трагичното събитие през днешния ден няма да се организират образователни занятия в следобедната промяна.

„ От на следващия ден образователните занятия ще стартират с минута безмълвие “, съобщи министърът на образованието Бранко Ружич.

" Никой не може да върне децата на родителите им “, сподели той, като добави, че „ видеонаблюдението в учебното заведение е работело и са участвали член на защитата, както и учебният служител на реда, който е бил на постоянен обход в постройката. “

„ Благодарен съм на нашите здравни служащи и се молим на Бога да оказват помощ на всички, които имат потребност от помощ “, съобщи Ружич.

Шест деца и един преподавател бяха приети в болница. Благодарен съм и за смелостта на учителите и на всички, които се пробваха да предотвратят тази покруса ", добави той.

Насилието с огнестрелно оръжие в учебните заведения е извънредно рядко събитие в Сърбия, където за закупуване на сходно оръжие се изисква особено позволение.

След стрелбата ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел сервира " дълбоки съболезнования на фамилиите и околните на жертвите ". /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР