Осем страни-членки, сред които и България, са пoискали Европейският съюз

...
Осем страни-членки, сред които и България, са пoискали Европейският съюз
Коментари Харесай

България и още 7 страни от ЕС искат отмяна на пакет „Мобилност“

Осем страни-членки, измежду които и България, са пoискали Европейският съюз да поддържа транспортните компании, ударени от коронавирусната зараза, и да спре работа по промяната на изискванията на труд за водачите на камиони, съобщи Българска телеграфна агенция.

В писмото министрите на превоза на България, Унгария, Литва, Полша, Кипър, Латвия, Малта и Румъния означават, че Европейски Съюз следва да окаже помощ на транспортните компании, откакто към този момент направи стъпки в поддръжка на затруднените въздушни превозвачи.

Андрей Новаков сезира Европейска комисия за изчезнали санитарни условия за водачите на товарни камиони в Европа

"Иначе сме напът да приемем първия пакет Мобилност, чиито разпореждания, дружно с последствията от коронавирусната зараза, безусловно ще сложат завършек на доста европейски пътно-транспортни бизнеси ", се предуреждава в писмото, изпратено до ръководителите на трите съществени институции на Европейски Съюз.

Още преди пандемията същите, най-вече източноевропейски, страни обмисляха да заведат дело против идната промяна на транспортните правила, която съгласно тях ще сложи компаниите им в неизгодна позиция, принуждавайки ги да връщат празни камиони вкъщи, като вършат несъразмерни разноски и изхвърлят спомагателни въглеродни излъчвания.

Повечето европейски страни и Европейският парламент се договориха през декември за промяна на бранша за пътни транспорти, в това число да се даде право на водачите на камиони, работещи в чужбина, да се прибират вкъщи на всеки три до четири седмици.

Разпоредбите плануват седмичната отмора на водачите от най-малко 45 часа да се прекарва отвън камионите и не на паркинги, като работодателят би трябвало да поема разноските за заслон. Новите правила също така изискват интернационалните водачи да се връщат в централата на компанията си на всеки осем седмици. Тази мярка има за цел да се пребори с практиката транспортни компании да се записват в страни с по-ниски налози, без в действителност да правят активност там. Реформата бе инициирана от по-богати страни като Франция и Нидерлания.

Джамбазки: Пакетът подвижност умря

Европейски Съюз планираше да утвърди разпоредбите на среща на 24 март, само че коронавирусът извади тази точка от дневния ред. Пътният превоз, на който се падат 75 % товарните транспорти в Европейски Съюз, бе нарушен от пандемията, откакто страните постановиха изключителни инспекции на отворените по принцип граници. Това докара до опашки от тирове и над 24-часово очакване, с цел да бъдат преминати вътрешни граници в Европейски Съюз, добавя Ройтерс.

Еврокомисията прикани страните да вкарат "зелени коридори ", с цел да не попадат в задръстването пресните артикули и медицинските произведения.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР