Осем села с общо около 8 хиляди души са засегнати

...
Осем села с общо около 8 хиляди души са засегнати
Коментари Харесай

Бедственото положение в Свищовско остава

Осем села с общо към 8 хиляди души са наранени от безводието в община Свищов. Това разгласи в предаването „ Твоят ден ” на NOVA NEWS кметът на Свищов Генчо Генчев. По думите му 3 от селата са в извънредно тежко положение – Българско Сливово, Горна Студена и Солата. „При тях всеки ден обстановката става все по-критична“, уточни кметът и посочи, че жителите в тях са към 2500.

Свищов има опит с организацията на водоноски и има подготвеност да подаде вода към хората и за питейни потребности. „Направена е връзка с Държавен запас, имаме и количества в общината. Въпросът е да не се стига до доставянето на такава вода, а да решаваме проблемите“, безапелационен е кметът.

Той изясни, че през годините са влагали средства, само че „всичко се случва извънредно тромаво и постепенно ”. „Държавата би трябвало да приоритизира общините, които не могат да доведат до обитаемоте места съществуващата вода“, добави Генчев. „В момента от актуализацията на бюджета всички средства ще отидат за замяна на довеждащия и хранителен тръбопровод на село Българско Сливово“, заключи той.

А Румен Линев, шеф на регион Свищов към ВиК „Йовковци“, заяви, че тази замяна ще стартира с новата седмица. По думите му подмяната ще реши отчасти казуса. „За цялостното решение чакаме интервенция на държавата“, акцентира Линев.

В община Свищов водоизточниците имат опция да захранят обитаемоте места, само че се търпят загуби по довеждащите водопроводи и разпределителната мрежа. Оттам и казусът с безводието, изясни експертът. „За Българско Сливово загубите по довеждащите водопроводи и разпределителната мрежа надвишават 80%“, уточни Линев. В резултат с всеки минал ден дебитите на водоизточниците понижават и подаването на вода към клиентите – също.

По информация на свищовския кмет бедственото състояние остава до нормализиране на ситуацията.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР