Осем от заържаните вчера 17 души са обвинени за участие

...
Осем от заържаните вчера 17 души са обвинени за участие
Коментари Харесай

Задържаните трафиканти превеждали чужденци с лодки през река Марица

Осем от заържаните през вчерашния ден 17 души са упрекнати за присъединяване в проведена незаконна група за трафик на хора през границата и ще бъде поискано непрекъснато задържане под стража. Обвинените са двама българи, сириец, иракчанин и четирима афганистанци, а началник на групата е иракчанинът, изясни на конференция представителят на профилираната прокуратура Сийка Милева.

Членовете на групата превеждала по 30-40 души чужденци, най-вече от Афганстан, Ирак и Пакистан през границата от Турция през България до Сърбия. В доста от случаите мигрантите били превеждани по извънредно рисков метод – през така наречен " зелена граница " през гористи местности. Има случаи, в които превеждането ставало с лодки през река Марица, изясни Милева.

Разследващите са открили, че активността на незаконната група е почнала от Кабул, Афганистан. Там имало човек, който набирал и провел превозването на мигрантите от Афганистан, през Иран до Турция. Там те били посрещани от друго лице, родственик на уредника, който ги превеждал през Турция, а по-късно и към България.

В България те били транспортирани със специфични бусове, с които били превозени до София. Оставали по един-два дни в секрети квартири и противозаконни постройки в кв. " Филиповци " и в кв. " Орландовци ".

Някои от участниците в групата са имали и законен бизнес с търговия в България, а други са били женени за българки, обясниха проверяващите.

В един от арестуваните са открити опиати и бележник с длъжници. Чужденците, които употребявали канала за трафик на хора, били най-вече младежи до 16 година, само че проверяващите имат данни, че през границата са превеждани цели фамилии.

Между 8 и 10 хиляди лв. е коствало незаконното прекосяване на човек. Сумите не били плащани в брой, а по метода " хавала " - парите се предавали през приближен човек " хавалдар " против ключова дума и по този начин се заобикаляли финансовите институции, банковите преводи и спомагателните такси.

Вчера зам.-главният прокурор Иван Гешев сподели, че измежду арестуваните има и чужденци със статут на непрекъснато пребиваващи в България, както и претенденти за бежански статут.

Българските управляващи са получили информация за групата при интернационалната интервенция " Халифакс " през 2017 година Тогава се организираха общи дейности против трафика на хора в Белгия, България, Англия, със съдействието на Франция, Германия и бяха арестувани над 40 души.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР