Осем от 10 българи пазаруват хранителни продукти от супермаркета, 60%

...
Осем от 10 българи пазаруват хранителни продукти от супермаркета, 60%
Коментари Харесай

Посочиха от коя голяма верига българите най-много купуват храна

Осем от 10 българи пазарят хранителни артикули от супермаркета, 60% купуват всеки ден, 2/3 търсят понижения, " Кауфланд " е най-разпознаваемата верига, а " Лидл " и " Билла " популяризират най-вече.

Това регистрира национално представително онлайн проучване на Nielsen Admosphere в интервала 27.09 - 08.10.2021 година с 517 участници, които употребяват интернет, на възраст 15 плюс години.

Къде и какъв брой постоянно

Три четвърти от българите непринудено се сещат за Kaufland, когато става въпрос за супермаркети, 67% от интервюираните се сещат за Lidl и 59% - за Billa. Общата спонтанна познатост за тези три супермаркета е доста сходна при двата пола, както и при всички възрастови групи.

Когато интервюираните бяха помолени да изберат от лист със супермаркети във връзка с кои от тях познават, 91% избраха Kaufland. Вторият най-познат супермаркет е Lidl (90%), а третият – Billa (85%). Metro (64%), T-Market (59%), CBA (51%) и Фантастико (46%) също са много разпознаваеми измежду интервюираните.

Осем от 10 българи пазарят хранителни артикули от супермаркета, като мъжете пазарят там малко по-често, в сравнение с дамите. Супермаркетът е изключително желан и от хората над 54-годишна възраст. Второто най-често място за извършване на покупки на хранителни артикули е дребният магазин за хранителни артикули. А 30% от интервюираните (предимно по-възрастни) се доставят с хранителни артикули от пазара. Като цяло профилирани магазини, пазари или фермерски пазари са желани от най-малък брой хора, демонстрират данните на Nielsen Admosphere.

Повечето българи (60%) пазарят хранителни артикули всеки ден или няколко пъти седмично. Една четвърт пазарят един път в седмицата, а 8% - единствено няколко пъти месечно. Малка е разликата в честотата на извършване на покупки сред мъжете и дамите, като дамите пазарят на ден малко повече.

Избор и изхарчени суми

Цените, разпродажбите и отстъпките са главният решителен фактор за 66% от българите. Възможността за огромен избор от артикули е значим за 60% от интервюираните, за 54% главен фактор е близостта на комерсиалния обект - най-вече за мъжете, хората от огромните градове, по-възрастните. Качеството и свежестта на питателните артикули също са значими за 54% от участниците в изследването, а за 42% решаващият фактор е дали познават добре магазина.

Българите нормално харчат сред 21 и 50 лева приблизително, когато купуват хранителни артикули. Малко над една четвърт харчат от 51 до 100 лева и 11% - единствено до 20 лева Три четвърти от хората на възраст над 54 години не отделят повече от 50 лева, а над половината от най-младите (15-34 г.) харчат повече от 51 лева при покупка на хранителни артикули.

Произход на стоките, рекламни бюджети

Осем от 10 българи се интересуват от страната на генезис на питателните артикули, само че единствено 28% се интересуват от нея за всички артикули, 30% от интервюираните споделят, че се интересуват от страната на генезис за множеството артикули, а една четвърт - единствено за някои. Останалите 17% въобще не се интересуват от страната на генезис - и това са най-вече най-младите, демонстрира проучването.

Осемдесет и девет % от тези, които се интересуват от страната на генезис на питателните артикули, избират продуктите да са български. Второто най-предпочитано място на генезис са страните членки на Европейския съюз, а 15% от интервюираните избират артикули от Гърция.

Данните от рекламния мониторинг Ad Intel на Nielsen Admosphere Bulgaria сочат, че " Лидл България " е водещ рекламодател в категорията " Верига магазини за хранителни артикули " в интервала януари - октомври 2021 година с рекламни за над 62 млн. лева (бруто). На второ място е " Билла България " (почти 62 млн. лева.), а по-късно - " Кауфланд България " (с 50 млн. лева.).
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР