Осем месеца след блестящото си турне във Виена през юли

...
Осем месеца след блестящото си турне във Виена през юли
Коментари Харесай

`Филхармония `Пионер“ отново във Виена

Осем месеца след блестящото си турне във Виена през юли 2022 година, Младежка филхармония “Пионер “ още веднъж реализира извънредно сполучлив гастрол в австрийската столица. Концертът се състоя на 1 април във внушителната, издигната в готически жанр катедрала Миноритенкирхе в центъра на Виена. Събитието беше излъчено онлайн и всички фенове, наблюдавали концерта в интернет, се любуваха на забележителното професионално равнище на интерпретация, което младите оркестранти под палката на надарения диригент Любомир Денев-син демонстрираха на сцената, както и на възторжения банкет и аплаузите на публиката след техните осъществявания. 

Красивият, естетически въздействащ афиш за концерта на 1 април бе дело на известния художник Искрен Илиев.

Ефектно начало на концертната стратегия сложиха двете пиеси “Allegro Stradivari “ и “Secret Emotion “ за соло тромпет и оркестър, написани особено за случая от австрийския композитор и прочут виртуозен тромпетист Леонхард Лееб, който солира на премиерното осъществяване на своята творба. За слушателите на предаването   “Алегро Виваче “ той показа: 

“Беше фантастично преживяване да музицирам като солист дружно с този оркестър. Още на първата подготовка се получи  прекрасна симбиоза сред нас – маестро Денев е превъзходен диригент, а силата, която излъчват младите оркестранти, е толкоз въздействаща! Поканата да композирам произведение особено за концерта на 1 април пристигна от доктор Александър Александров. Бях извънредно въодушевен и въодушевен от тази опция. Във екстаз съм от оркестъра след сполучливото първо осъществяване на моята творба довечера. “

Интересният асортимент на творби в концертната стратегия включваше: “Жътва “, музика из кино лентата “Шибил “, композирана от Георги Стрезов; “Помирение “ от “Ода на живота “ на австрийския композитор Курт Шмидт; трета част, „ Алегро “, от Симфония №1 в сол минор на Никола Атанасов; “Въжделение “ из “Четири скици за огромен оркестър “  от Димитър Ненов, както и огромния въздействащ “Реквием “, оп.48, от Габриел Форе – комбинация за сопран, баритон, хор и оркестър с присъединяване на солистите  Мария Павлова и Йосиф Славов, на австрийската хорова асоциация Schola Cantorum и на хора  към църквата в Марианхилф. 

Поредният сполучлив гастрол на Младежка филхармония “Пионер “ във Виена беше сбъднат още веднъж по покана и с помощта на сдружението за просвета “Лилавият лебед “, чийто ръководител доктор Александър Александров е вдъхновяваща персона и основател на многочислени събития с идея. 

Концертът на 1 април се организира под влиятелния патронаж на Ернст Волер – ръководител на Виенския парламент. Съорганизатор на събитието бе и Австрийско-българското съдружие. Проектът бе осъществен и с финансовата поддръжка на Национален фонд “Култура “, Националния замък на децата и фондация “Проф. Влади Симеонов “. 

Сред формалните посетители на концерта беше посланикът на Република България в Австрия Н. Пр. Десислава Найденова-Господинова, която сърдечно поздрави реализатори и уредници след края на събитието и акцентира възприятието на горделивост и неспокойствие, което осъществяването на Младежка филхармония “Пионер “ оставя у всеки слушател, както и значимостта на изкуството и музиката, чиято магия гради мостове и минава през всевъзможни граници, обединявайки хора от разнообразни националности. Сред останалите присъстващи на концерта бяха Герхард Райвегер – някогашен дипломат на Република Австрия в България, а понастоящем президент на Австрийско-българското съдружие, представители на музикалните и бизнес среди в Австрия; доцент доктор Александър Пешев – изпълнителен шеф на фондация “Проф. Влади Симеонов “ и други

Чуйте  в звуковия файл репортажа от Виена и споделените страсти на Леонхард Лееб, Любомир Денев-син и доктор Александър Александров.

   
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР