Осем месеца и половина след като кметът на Перник Станислав

...
Осем месеца и половина след като кметът на Перник Станислав
Коментари Харесай

Прокурорският син застава пред съда

Осем месеца и половина откакто кметът на Перник Станислав Владимиров разгласи, че персонално ще оглави митинг на съгражданите си, в случай че полицията и прокуратурата не подхващат дейности по отношение на 18-годишния тогава Васил Михайлов, младежът се изправя пред съда.

Делото против към този момент 19-годишния Васил потегля в Софийския областен съд във вторник. То е първото против него, само че се задават още две – едно отново в София за безчинство и друго в Бургас. По първото дело младежът ще дава отговор по осем обвинявания – за нанасяне на междинни телесни повреди на трима души, леки телесни повреди на други двама, за непристойни дейности, жестоко нарушаващи публичния ред, и за закана с ликвидиране. Според прокуратурата те били осъществени от ноември 2021 до лятото на 2022 година

Докато е в ареста, Васил получи още две обвинявания – едното, че е нападнал мъж на детска площадка в Перник, а второто, че е хулиганствал в Созопол в края на август 2021 година Разследван е и за закани към надзорник.

Младежът притегли вниманието към себе си в средата на юни 2022 година Тогава брачната половинка на локалната футболна легенда и сегашен треньор Румен Андонов разгласи във фейсбук, че мъжът ѝ е бил грубо пребит с бокс в центъра на града, и то измежду бял ден. Настанен е в “Пирогов ” с доста пострадвания. Задържан и освободен е 18-годишният Васил Михайлов. Семейството на Румен Андонов твърди, че след побоя са получили доста клипове, на които са снимани хулигански изцепки на младежа. Неговият номер бил да си води човек, който да снима “изявите му ”.

Васил пък твърди, че не е пребивал треньора, имал петима очевидци, които да кажат, че с пръст не го е докосвал, нямало и записи от камери.

Малко по-късно се оказа, че против агресивното държание на Васил към този момент са били подавани сигнали от жители на Перник, формирани били и голям брой преписки. Появи се и клип, на който се вижда по какъв начин младежът бие различен мъж, до момента в който му крещи. Именно това видео разгневи кмета на Перник Станислав Владимиров, който прикани институциите да си свършат работата.

Говори и с основния прокурор Иван Гешев, който отиде на крайници при пернишкия кмет, с цел да разбере от първо лице истината за гнева на локалните хора.

Кой е Васил Михайлов. Той е роден на 30 юни 2003 година По личните му думи има приблизително обучение, само че още не се е явил на матура и по тази причина се води в 12-и клас.

“От моя випуск приблизително обучение се получава след 10-и клас ”, изясни персонално той в съда преди време. Когато бил по-малък, взел участие в над 20 надпревари по таекуондо, над 3 по бокс и две по кикбокс.

Син е на някогашния зам. областен прокурор на Перник Бисер Михайлов, а е кръстен на чичо си Васил. Той беше на делото за установяване на мярката преди две седмици. След като станаха известни деянията на младежа, татко му подаде оставка от поста и остана редови прокурор в Пернишката окръжна прокуратура. В началото на ноември предходната година основният прокурор Иван Гешев изиска да напусне системата, само че той не подаде оставка.

Васил е в ареста от средата на юни предходната година, към този момент осем месеца. Беше пуснат за малко под домакински арест с електронна гривна, само че след това върнат назад зад решетките. Според прокуратурата нарушил мярката и напуснал дома си. Адвокатите му настояват, че не е правилно. Преди да стартира да я извършва, се отбил в заведение покрай дома му, с цел да вземе ключа от жилището си.

Явно обаче младежът не е изключително мирен и в ареста. През януари той беше изместен от софийския затвор в пандиза в Бобов дол, тъй като влезнал в пререкания със затворническата администрация, надзиратели и други лишени от независимост. Зад решетките имал едно “съприкосновение ” в софийския затвор и едно, до момента в който бил в ареста на “Г. М. Димитров ”. Рисувал нацистки знаци.

Според юристите му, в случай че бъде пуснат в домашна конюнктура, щял да бъде по-полезен на себе си и на фамилията си. Защитниците му са на мнение, че тъкмо тъй като е наследник на прокурор, той не е под чадър, а в противен случай – държанието му се следи извънредно зорко и е наказван прекомерно строго.

Макар и досъдебното произвеждане да се водеше бързо и първият обвинителен акт да беше импортиран в точния момент в съда, към делото имаше известни трудности.

Разследването се водеше в Софийската районна прокуратура, само че делото трябваше да бъде импортирано в районния съд в Перник. В края на декември предходната година прокуратурата обаче го внесе в Софийския областен съд.

Делото беше разпределено на инцидентен принцип на арбитър Весела Дончева. Тя го приключи и изпрати за разглеждане в районния съд в Перник. Всички тамошни съдии обаче си направиха отказ, като показаха, че познават бащата на Васил Михайлов и са в служебни и персонални връзки с него

А това съгласно съдиите може да докара до пораждане на подозрения в безпристрастността и обективността им.

Магистратите от Перник се обърнаха към Върховния касационен съд, с цел да дефинира различен съд, който да гледа делото.

На 17 януари 2023 година Върховен касационен съд споделя, че Софийският областен съд вярно е изпратил делото в Перник. Върховните съдии обаче дефинират, че то към този момент би трябвало да се гледа в София.

След като дойде в София, делото беше разпределено, само че съдията си направи отказ. След това още трима магистрати отхвърлиха да гледат процеса.

Срещу Васил Михайлов били събрани 12 тома доказателства, разпитани са 45 очевидци, които би трябвало да потвърдят своите показания в съда.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР