Oсем личности и пет колектива са номинирани за награда Варна“

Oсем личности и пет колектива са номинирани за награда Варна“ ...

Ето кои са номинирани за награда Варна за ярки постижения в областта на културата

Oсем личности и пет колектива са номинирани за награда "Варна“ за 2021 г. за ярки постижения в областта на културата. На свое заседание и след таен вот журито за присъждане на отличието обяви номинациите в отделните категории: литература, изобразителни изкуства, театър, опера, музика, танц, кино, архитектура и журналистика.

Днешното решение не е окончателно. Съгласно Статута на наградата 7-членното жури номинира кандидатите и публикува имената им поне в един от варненските ежедневници за публично обсъждане. Срокът за обсъждането не може да бъде по-малък от 14 дни. В този период заинтересованите лица могат да внесат своите предложения и становища до ПК “Култура и духовно развитие" на Общинския съвет чрез деловодството на Община Варна.

На основание чл. 6, ал. 5 от Статута за присъждане на награда "Варна“ за ярки постижения в областта на културата, журито за присъждане на награда "Варна" за ярки постижения в областта на културата, номинира следните личности и колективи:

ГОЛЯМА НАГРАДА "ВАРНА":

Георги Лечев – за изключителни художествени постижения в областта на графиката и живописта, за новаторския, модерен, експресионистичен стил и принос в развитието на съвременната българска живопис и за европейските измерения на неговото изкуство

Костадин Бандутов – за цялостно творчество и изключителни постижения като театрален режисьор, с принос в националната култура,

Станислав Пенев – за дългогодишната му творческа, литературна и издателска дейност като председател на Сдружение "Литературно общество – Варна“ и главен редактор на в. "Литература и общество“, за впечатляващи публицистични и литературни резултати в представянето на съвременния литературен процес, за посветеността му в работата с младите поети ученици в морския град.

І. ЛИТЕРАТУРА

Няма номинации.

ІІ. ИЗОБРАЗИТЕЛНИ ИЗКУСТВА

Пламен Монев – за утвърждаване на високи художествени стойности в изобразителното изкуство на община Варна и деветата самостоятелна изложба с експресивна емоционалност "Пътешествия“ през 2020г.

ІІІ. ТЕАТЪР

Екипът на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" – ТМПЦ – Варна – за проникновен режисьорски прочит и забележителни актьорски превъплъщения в премиерната постановка на "Поразените“ по едноименния роман на Теодора Димова.

ІV.   МУЗИКА

Младежки симфоничен оркестър към НУИ "Добри Христов“ – Варна – за активна дейност в пандемичната 2020г и за възстановката на първия концерт, с който преди 75 години е представено пред варненската общественост новосъздаденото музикално училище, понастоящем НУИ "Добри Христов“ –Варна.

V.  ОПЕРА

(изпълнителско изкуство).

 Екипът на Държавна опера към ТМПЦ – Варна – за високи художествени постижения и надграждане на модела на представяне на оперното изкуство на открита сцена –"Опера на открито“ на постановката "Макбет“ от Джузепе Верди.

VІ. ТАНЦ

Юлиян Станев – за издигане престижа и популяризиране на българското фолклорно изкуство като художествен ръководител и хореограф на Фолклорен ансамбъл "Варна“ за концерта-спектакъл "Знаци по пътя“ по повод 60-годишнината на ансамбъла.

VІІ. КИНО

Екипът на РТВЦ-Варна – за професионално отношение и задълбочено представяне на духовния живот в православните храмове и истинските измерения на вярата в реализирането на документални филми в рискови пандемични условия и рестриктивни мерки на поредицата "Домът на вярата“, излъчвана по БНТ 1.

VІІІ. АРХИТЕКТУРА

арх. Светослав Станиславов – за приноса му в постигането на баланс между естетика, функционалност и дизайн в проектирането и реализацията на жилищни и обществени сгради в град Варна и за удостояването с национален приз "Животворна светлина“-2020г на "Велукс“ и международна награда "Интерарх“-2020г на архитектурен проект за сграда, находяща се на адрес: гр. Варна, бул. "Сливница“ 15.

IХ. ЖУРНАЛИСТИКА

Екипът на БНР – Радио Варна (електронни медии) – за представяне на богатото архитектурно наследство на морския град и бележитите варненски сградостроители от периода 1878-1944г. в предаването "Архитектурата на Стара Варна“.

Нина Локмаджиева (електронни медии) – създаване на работещи и устойчиви модели за комуникация между артисти и публика в пандемични условия, включително и чрез утвърждаване на иновативна платформа за споделяне на култура.

Любомир Бенковски – Бенджи (фотожурналистика) за високи постиженията в мобилната фотография и работа на терен, творчески и иновативно представени във виртуалната изложба-хепанинг "Последните фоторепортери“.

Източник: varna24.bg