Oсем личности и пет колектива са номинирани за награда Варна“

...
Oсем личности и пет колектива са номинирани за награда Варна“
Коментари Харесай

Ето кои са номинирани за награда Варна за ярки постижения в областта на културата

 Oсем персони и пет колектива са номинирани за премия " Варна “ за 2021 година за ярки достижения в региона на културата. На свое съвещание и след скришен вот журито за отсъждане на отличието обяви номинациите в обособените категории: литература, изобразителни изкуства, спектакъл, опера, музика, танц, кино, архитектура и публицистика.

Днешното решение не е дефинитивно. Съгласно Статута на наградата 7-членното жури номинира претендентите и разгласява имената им най-малко в един от варненските ежедневници за обществено разискване. Срокът за разискването не може да бъде по-малък от 14 дни. В този интервал заинтригуваните лица могат да внесат своите оферти и мнения до ПК “Култура и духовно развиване " на Общинския съвет посредством деловодството на Община Варна.

На съображение член 6, алинея 5 от Статута за отсъждане на премия " Варна “ за ярки достижения в региона на културата, журито за отсъждане на премия " Варна " за ярки достижения в региона на културата, номинира следните персони и колективи:

ГОЛЯМА НАГРАДА " ВАРНА ":

Георги Лечев – за изключителни художествени достижения в региона на графиката и живописта, за новаторския, съвременен, експресионистичен жанр и принос в развиването на актуалната българска живопис и за европейските измерения на неговото изкуство

Костадин Бандутов – за изцяло творчество и изключителни достижения като сценичен режисьор, с принос в националната просвета,

Станислав Пенев – за дългогодишната му креативна, литературна и издателска активност като ръководител на Сдружение " Литературно общество – Варна “ и основен редактор на в. " Литература и общество “, за впечатляващи публицистични и литературни резултати в представянето на актуалния книжовен развой, за посветеността му в работата с младите поети възпитаници в морския град.

І. ЛИТЕРАТУРА

Няма номинации.

ІІ. ИЗОБРАЗИТЕЛНИ ИЗКУСТВА

Пламен Монев – за одобряване на високи художествени стойности в изобразителното изкуство на община Варна и деветата независима галерия с експресивна емоционалност " Пътешествия “ през 2020г.

ІІІ. ТЕАТЪР

Екипът на Драматичен спектакъл " Стоян Бъчваров " – ТМПЦ – Варна – за проницателен режисьорски прочит и забележителни актьорски превъплъщения в премиерната режисура на " Поразените “ по едноименния разказ на Теодора Димова.

ІV.   МУЗИКА

Младежки симфоничен оркестър към НУИ " Добри Христов “ – Варна – за дейна активност в пандемичната 2020г и за възстановката на първия концерт, с който преди 75 години е показано пред варненската общност новосъздаденото музикално учебно заведение, понастоящем НУИ " Добри Христов “ –Варна.

V.  ОПЕРА

(изпълнителско изкуство).

 Екипът на Държавна опера към ТМПЦ – Варна – за високи художествени достижения и надграждане на модела на показване на оперното изкуство на открита сцена – " Опера навън “ на постановката " Макбет “ от Джузепе Верди.

VІ. ТАНЦ

Юлиян Станев – за издигане престижа и разпространение на българското фолклорно изкуство като живописен началник и хореограф на Фолклорен отбор " Варна “ за концерта-спектакъл " Знаци по пътя “ във връзка 60-годишнината на ансамбъла.

VІІ. КИНО

Екипът на РТВЦ-Варна – за професионално отношение и задълбочено показване на духовния живот в православните храмове и същинските измерения на вярата в реализирането на документални филми в рискови пандемични условия и рестриктивни ограничения на поредицата " Домът на вярата “, предавана по Българска национална телевизия 1.

VІІІ. АРХИТЕКТУРА

арх. Светослав Станиславов – за приноса му в постигането на баланс сред хармония, функционалност и дизайн в проектирането и реализацията на жилищни и публични здания в град Варна и за удостояването с народен приз " Животворна светлина “-2020г на " Велукс “ и интернационална премия " Интерарх “-2020г на архитектурен план за постройка, находяща се на адрес: гр. Варна, бул. " Сливница “ 15.

IХ. ЖУРНАЛИСТИКА

Екипът на БНР – Радио Варна (електронни медии) – за показване на богатото архитектурно завещание на морския град и бележитите варненски сградостроители от интервала 1878-1944г. в предаването " Архитектурата на Стара Варна “.

Нина Локмаджиева (електронни медии) – създаване на работещи и устойчиви модели за връзка сред актьори и аудитория в пандемични условия, в това число и посредством одобряване на новаторска платформа за шерване на просвета.

Любомир Бенковски – Бенджи (фотожурналистика) за високи достиженията в мобилната снимка и работа на терен, креативен и новаторско показани във виртуалната изложба-хепанинг " Последните фоторепортери “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР