Осем години след трагедията в завод Миджур“ в село Горни

...
Осем години след трагедията в завод Миджур“ в село Горни
Коментари Харесай

Сираци още водят дела за загиналите си майки и бащи при експлозията в завод „Миджур“

Осем години след нещастието в цех „ Миджур “ в село Горни Лом осиротели деца водят каузи за починалите си родители при детонацията.

Павел и Иван и наследниците на починалата майка Ивана Ангелова не престават с тъгата си да търсят отговорност от страната за нанесени вреди при утлизирането на противопехотни мини като се смята, че е основана причина за рисково произвеждане, сподели Адвокат Александър Кашъмов от Програма Достъп до информация. На 14 октомври т.г. е идващото съвещание във Видин. Делата са били във Върховен административен съд и са върнати за спомагателна експертиза и разпити за избрани условия. Те са за обезщетение на околните на починалите при гърмежа в завода за муниции в село Горни Лом през 2014 година, който лиши 15 човешки живота.

Димитър Димитров, татко на починалия си наследник Михаил от село Горни Лом има намерение да заведе дело против страната в Страсбург.

Наследниците на починалите при гърмежа в цех " Миджур " претендират страната да им изплати по 150 000 лв. обезщетение, с претекста, че институциите не са спазили редица вътрешни и интернационалните нормативни актове, забраняващи утилизирането на противопехотни мини в България. Видинският областен съд към този момент оправда четиримата обвинени за нещастието в Горни Лом.- притежателят на завода Валери Митков, някогашната служителка в предприятието Палма Иванова, която е отговаряла за сигурността на труда, някогашният шеф на отдел " Контрол на общоопасните средства " в Министерство на вътрешните работи Божидар Василев и Ивелина Бахчеванова - някогашен шеф в икономическото министерство.
„ Надявам се и съгласно моята професионална и морална визия имам вяра за добър резултат на останалите каузи. Мисля, че страната не може да си разрешава да нарушава нормите и да позволява рисково произвеждане единствено поради това някой да завоюва и забогатее неимоверно “, съобщи юрист Кашъмов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР