Осем екипа от служители на горските стопанства обхождат островите и

...
Осем екипа от служители на горските стопанства обхождат островите и
Коментари Харесай

В Монтана взимат мерки срещу африканската чума

Осем екипа от чиновници на горските стопанства обхождат островите и крайбрежията на Дунав, с цел да търсят трупове на диви свине, заяви регионалният шеф на Монтана Росен Белчев. Крайната мярка се постанова поради африканската чума по свинете.
„ Болестта към този момент е близо да нас. В понеделник e намерено огнище в Мизия. Четири домашни свине са инфектирани там. Собственикът им е водач и сега се ревизира какви курсове е изпълнявал през последните две седмици, тъй като болестта се придвижва от хората. Вече е избрана 3-километровата зона към огнището и всички свине в нея се евтаназират”, акцентира Белчев. Той моли притежателите на ферми да лимитират достъпа на външни хора, да вършат постоянна стерилизация и да доставят храната за животните единствено от сигурни източници.
До края на идната седмица кметовете от района би трябвало да показват пред регионалната епизоотична комисия информация за прасетата в обитаемоте места на общините, както и за броя на стопанствата, където се отглеждат прасета майки.
Заразата не е рискова за хората, само че е доста рискова за животните. Пренасят я и дивите прасета, които сега се развъждат и на стада се движат на огромни дистанции, с цел да търсят храна.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР