Осем души ще се състезават за поста генерален директор на

...
Осем души ще се състезават за поста генерален директор на
Коментари Харесай

Осем души се състезават за директор на БНТ. Кошлуков срещу Венелин Петков

Осем души ще се състезават за поста общоприет шеф на Българска национална телевизия.

Срокът за подаване на кандидатурите изтече през днешния ден в 17 часа.

Членът на Съвет за електронни медии Габриела Наплатанова написа във фейсбук:

„ Кандидатите за общоприет шеф на Българска национална телевизия, които подадоха документи са: Сашо Диков, Ирина Величкова, Сашо Йовков, Василена Матакиева, Емил Кошлуков, Венелин Петков, Красимир Ангелов и Светлана Божилова.

До 23 юни ще е ясно кои от тях ще бъдат позволени до чуване. На 27 и 28 ще бъдат извършени чуванията, а на 29 юни изборът. Мандатът на настоящия шеф Кошлуков изтича на 5 юли.

" Доста работа ще има Съвет за електронни медии ", отбелязва Наплатанова.

Както Клуб Z писа, Камен Воденичаров се е отказал да кандидатства. Документите не е подал и различен спряган за поста – Асен Григоров.

Очаквано обаче бе някогашният шеф на новините в бТВ Петков взе участие в надпреварата. До последно Кошлуков се колебаеше, само че през вчерашния ден удостовери желание да изиска втори мандат. Петков и Кошлуков се обрисуват като главните съперници.

Останалите претенденти не са изненада, като множеството не се впускат за пръв път в борбата за публичната медия.

Макар медийният регулатор да е този, който би трябвало да вземе решението на база извършения конкурс и това да няма общо с политическа поддръжка, отново по неписано предписание точно това се случва.

Съставът на Съвет за електронни медии бе неотдавна опреснен. Така в този момент в него са Соня Момчилова и Габриела Наплатанова (от квотата на президента - Румен Радев в случая). Парламентът пък прати Симона Велева (номинация на ПП) и Пролет Велкова (ДБ). Петият член на Съвет за електронни медии е Галина Георгиева - пратена там от Народното събрание в мандата на ГЕРБ- " Обединени патриоти ".

Решението кой да бъде общоприет шеф се взима с нормално болшинство. Или с най-малко 3 от 5-те гласа.

Както Клуб Z писа, сега е в ход работата по промени в Закона за радиото и малкия екран, като те плануват увеличение на състава на регулатора с още двама членове. Така се предполагаше, че и " ИТН " и Българска социалистическа партия ще могат да предлагат свои представители и обединението да издигне обща кандидатура за мястото на Кошлуков. Но, по информация на Клуб Z, въпросните две квоти, разказани в настоящия вид на плана, няма да са политически, а на неправителствения бранш.

Предвиждаше се планът да " мине " през пленарна зала преди завършването на процедурата по избора на общоприет шеф на публичната телевизия, с цел да избере 7-членният състав на Съвет за електронни медии. Вероятно обаче времето за това няма да стигне. Така на процедура, в случай че ще има " сделка " за новия общоприет шеф, то тя би трябвало да мине през " сделка " и с президента - поради неговите две представителки в регулатора.

Иначе, от ръководещата коалиция и изключително Има Такъв Народ, от дълго време са вдигнали мерника на Кошлуков, като водената от Тошко Йорданов, зам.-председател на партията, парламентарна комисия по просвета и медии, даже изиска документите по назначението на Кошлуков преди три години - поради разногласието към стажа му в партийната телевизия " Алфа ". Целта - да се откри съображение за предварителното преустановяване на мандата му.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР