Осем души са арестувани в турската провинция Шанлъурфа във връзка

...
Осем души са арестувани в турската провинция Шанлъурфа във връзка
Коментари Харесай

Осем души са арестувани в Турция за некачествено строителство

Осем души са задържани в турската провинция Шанлъурфа по отношение на недостатъци в здания, срутени при земетресенията на 6 февруари, заяви телевизия „ Хабертюрк ”, представена от БГНЕС. Първи бе арестуван основният проектант на жилищния комплекс Rönesans Residence в Хатая. Сградите там бяха изцяло разрушени от земетресението и хиляди хора починаха. Архитектът бе арестуван на летището в Истанбул с билет до Черна гора и крупна сума пари. След това бяха задържани и вложителите в комплекса, които също се пробваха да изоставен страната.
Над 21 043 са починалите на турска територия, оповестиха тази заран от Дирекцията за ръководство при бедствия и изключителни обстановки. Ранените са 80 000. Загиналите в Сирия са близо 4000, а повече от 7000 души са ранени или са в неопределеност, отбелязва Би Би Си. Около 1900 са вторичните земетресения до момента.
Над 5 млн. души в Сирия са останали без дом след опустошителното земетресение, което раздруса района тази седмица. Това заяви представителят на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците Сиванка Дханапала, представен от " Франс прес ".
" Около 5,3 милиона души в Сирия може да са останали без дом от земетресението - сподели той на брифинг в петък. - Това е голям брой и се отнася за население, което към този момент страда от всеобщо разселване. За Сирия това е рецесия в рецесията. Имахме война, стопански разтърсвания, коронавирус и в този момент сме в разгара на зимата. "
Оцелелите след мощните земетресения се стекоха в лагери, основани за хора, разселени от близо 12 години война от други елементи на Сирия. Много са изгубили домовете си или са прекомерно уплашени, с цел да се върнат в развалените здания.
Също по данни на Организация на обединените нации, към 870 000 души в Турция и Сирия незабавно се нуждаят от изхранване. Официалният брой на жертвите в двете страни към този момент надвиши 24 000 души.
Междувременно български доброволци съумяха да открият още един жив човек измежду руините в турския град Хатай. По-рано наши екипи откриха и избавиха двама души в Кахраманмараш.
Пред БНР Георги Влайков от съдружие " Аварийно избавяне - Пловдив " описа:
" Има вяра, знаем, че се надпреварваме с времето. Ние виждаме тези хора какво са претърпели и какво претърпяват сега. Тук междинната температура е минус 10-12 градуса. Това доста изморява екипите и хората. Но все пак се стремим да продължаваме да го вършим оптимално дълго, тъй като по този начин даваме опция за по-голям късмет за оцеляване на хора, които още са живи и са под руините. "
Жена, затрупана под парчета в град Бесни, е била извадена жива след траяла часове наред тежка избавителна интервенция с присъединяване на български и полски пожарникари. В различен турски град - Антакия, куче на българската Планинска избавителна работа откри петима оживели в петия ден след трусовете.
В Сирия 6-годишно момче бе намерено живо измежду отломките в град Джандарис, до момента в който в Джебла бяха избавени трима оживели.
Продължават акциите у нас за събиране на парични и материални дарения в помощ на бедстващите в двете наранени от трусовете страни. Турският дипломат в София Айлин Секизкьок разгласи, че потърпевшите имат най-много потребност от палатки, одеяла, газови печки и генератори за ток.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР