Осем души бяха убити и 34 ранени в бомбардировки на

...
Осем души бяха убити и 34 ранени в бомбардировки на
Коментари Харесай

Обстановката в Украйна в 36-ия ден на руската инвазия

Осем души бяха убити и 34 ранени в бомбардировки на съветските сили по украинските градове Николаев и Очаков, в южната част на страната, съобщи Франс прес, като се базира на украинската прокуратура. 

В Очаков убитите са 7 поданици, а ранените са 20 поданици, а в Николаев е погубен един човек и 14 са ранени, измежду които и едно дете, показва прокуратурата. Там са развалени и жилищни здания и цивилни инфраструктурни обекти.

Николаев се намира на пътя, водещ към Одеса и имаше 475 хиляди поданици преди войната. Той дълго време беше обстрелван от съветската войска, която на вятъра се опитваше да го превземе. 

Пристанището Очаков пък има 15 000 поданици и беше една от първите цели на съветската инвазия на 24 февруари.

Властите на Черниговска област споделиха, че съветските военни са напуснали град Чернигов, само че към момента има съветски сили в самата област, съобщи Ройтерс.

Областният шеф на северната Сумска област Дмитро Живитски съобщи, че съветските военни към този момент не са окупирали градовете и селата в региона и до огромна част са се изтеглили. Украинските сили не престават да се борят, с цел да изтласкат и последните останали там съветски елементи.

Същевременно екипът на Международния комитет на Червения кръст заяви, че не е съумял да стигне до обсадения град Мариупол през днешния ден, с цел да изтегля цивилни жители оттова, съобщи Ройтерс.

Предходни опити в предходните дни и седмици също бяха несполучливи.

Британското министерство на защитата, като се базира на обновени разследващи данни, заяви в понеделник, че съветските сили не престават да се консолидират и преорганизират, до момента в който концентрират офанзивата си в Донбас, Източна Украйна, съобщи Асошиейтед прес. Руски военни са били трансферирани в Донбас дружно с наемници от частната военна формация " Вагнер ", добавя ведомството. 

Освен това през нощта съветските сили са траяли с опитите си да завладяват град Мариупол. Обстрелът продължава, само че украинските сили оказват упорита опозиция, запазвайки контрола върху централните зони на града, се споделя в известието на министерството на защитата на Англия. В него се добавя, че е съвсем несъмнено, че Мариупол е основната цел на съветската инвазия, тъй като по този начин ще се обезпечи сухопътен кулоар от Русия до Крим.

Според представител на по този начин наречената Донецка национална република обаче силите й на процедура били взели под надзор централната част на Мариупол, съобщи ТАСС. Едуард Басурин, заместник-ръководител на милицията на ДНР съобщи това пред съветската телевизия " Россия 24 ".

Съветник в украинското вътрешно министерство пък заяви, че кметицата на село Мотижин, нейният брачен партньор и нейният наследник са били убити и заровени в плитък гроб, съобщи Ройтерс. Убитите са Олга Сухенко, Игор Сухенко и техният наследник Олександър.   " Окупаторите са подозирали, че те са сътрудничели на украинските военни, че им оповестяват местоположения за ориентиране на нашата артилерия ",  заяви Антон Херашченко. Той добави, че тримата са били измъчвани и избити и че съветските сили ще бъдат държани виновни за това.
Репортер на Ройтерс  е видял телата в  гора покрай плантация, която е била унищожена цялата. Тя се намирала отвън Мотижин. Ройтерс не може обаче да удостовери от самостоятелен източник кой  е умъртвил фамилията в село  Мотижин, което се намира западно от Киев.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР