Осем дни преди референдума в Македония, кампанията за допитването тече

...
Осем дни преди референдума в Македония, кампанията за допитването тече
Коментари Харесай

Владо Бучковски: Референдумът за името е само полуфинал, но съм оптимист

Осем дни преди референдума в Македония, акцията за допитването тече с цялостна мощ.  Главната опозиционна партия Вътрешна македонска революционна организация - ДПМНЕ не разгласи протест, само че на процедура отсъства от акцията, което слага под въпрос достигането на нужната изборна интензивност. Поляризацията на обществото е крещяща.
В особено изявление за предаването " Събота 150 " по „ Хоризонт “ някогашният министър председател на Македония - проф. Владо Бучковски показа, че е оптимист, че референдумът ще има триумф:

„ Референдумът е единствено полуфинал. Ще бъде доста по-лесно за пратениците, в случай че има поддръжка. Дали ги се стигне до ценз от 900 000? Ако има по-малко 900 000 гласа, по формулировка, референдумът е несполучлив.

Председателят на Вътрешна македонска революционна организация – ДПМНЕ даде изказване, че ще уважи референдума, в случай че има ценз и в случай че има болшинство. Вярвам, че в случай че бъде сполучлив референдумът, ще минат и промените в устава. Ако вероятно няма ценз, евентуално Заев ще продължи в желанието си “.

В страната витае атмосфера на припряност и има слово на омразата, показа политикът. Според него, в подтекста на идните след 6 месеца избори в страната, ВМРО- ДПМНЕ е щяла да има по-големи дивиденти в случай че стартира стратегия за гласоподаване „ срещу “ на референдума. Маргинални партии, разгласявали се за другарство с Русия, към този момент имат 15-20% социална поддръжка поради апела си да се гласоподава срещу смяната на името.

„ Голям проблем е, че македонското общество е доста поделено. ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ (Социалдемократическият съюз на Македония – б.р.) не откриха метод да имат за ясни държавни цели един път в нашата история. Да, всички партии са за Европейски Съюз и НАТО, само че Вътрешна македонска революционна организация – ДПМНЕ не желае да признае, че фактическата конюнктура е такава - Ако нямаме контракт с Гърция го няма и НАТО и Европейски Съюз. Това е основният проблем - страстите са пред разсъдъка “.

Според Бучковски, евроатлантическата интеграция на Македония няма опция. Той напомни, че от 2005 година страната има статут на претендент за участие в Европейски Съюз, а е трябвало да се причисли към НАТО през 2008 година „ Сега да създадем салто мортале и да кажем, че имаме други цели?! “, попита реторично той.

Зоран Заев наскоро съобщи, че ще подаде оставка, в случай че референдумът се окаже несполучлив. Според Бучковски, това е било опит да предизвика членовете на ВМРО-ДПМНЕ да гласоподават на вота с „ срещу “.

Приятелството и сработката на Македония са подписани на хартия, само че Бучковски има и опасеня:

„ Плаша се, че към момента има сили в България и в Македония, които чакат една неточност на политиците, с цел да се върнат още веднъж към оня интервал, когато двете страни имаха замразени връзки. Това е заплахата, само че аз имам вяра в прагматизма и мъдростта на Заев и на Борисов - няма да разрешат поради дневната политика, поради вътрешните връзки да пострада това другарство, в случай че има съществени късмет и да бъде откровено и България да помогне на нашия път към НАТО и Европейски Съюз “
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР