Осем български граждани са блокирани край израелския град Хайфа. Зрители

...
Осем български граждани са блокирани край израелския град Хайфа. Зрители
Коментари Харесай

Кризата в Израел: 8 българи са блокирани край Хайфа. МВнР с препоръки към сънародниците ни

Осем български жители са блокирани край израелския град Хайфа. Зрители на bTV се свързаха с екипа ни, с цел да помолят за подпомагане. Гражданският им полет назад към дома през вчерашния ден е бил анулиран.

На борда са пътували 92-ма наши сънародници и един хърватин

„ Те го анулираха и ни помолиха да резервираме за друга дата - за на следващия ден. Но те непрекъснато анулират полетите си, както и други самолетни компании. От посолството ни споделиха, че можем да минем през границата с Йордания, само че съгласно мен това ще бъде чисто самоубийство. Нищо не е несъмнено на никое място. Тук където се намираме има непрекъснато гъмжене на хеликоптери, самолети и нас ни е боязън, че всеки миг този тон може да бъде от ракета “, споделя Лилия Бадах пред екипа ни. 

За bTV от Министерството на превоза оповестиха, че са в подготвеност за изпращане на трети полет на държавния „ Еърбъс “ , в случай че това се наложи.

Той е изхвърчал за Тел Авив в 6 часа тази заран

Министерство на външните работи и посолството ни в Тел Авив са в контакт с нашите съграждани. Във връзка с напрегната обстановка в Израел, Министерство на външните работи насочва рекомендация към българите, намиращи се в страната, да се записват в българското посолство в Тел Авив, като за задачата дават паспортни данни, местодомуване, статут и телефон за връзка на един от следните електронни адреси: [email protected] и [email protected].

Министерство на външните работи и посолството в Тел Авив наблюдават деликатно обстановката на място и координирано с останалите страни членки на Европейския съюз ще подхващат дейности при решение за възможна евакуация, каквото все още няма.

„ Просто ни се раздира сърцето и стоим у дома, чакайки този смут да мине “, сподели доктор Ронен Декало

Посолството в Тел Авив непрестанно актуализира база данни, в която се записват две групи наши сънародници. Първата са българи, краткосрочно пребиваващи в Израел, и изпаднали в сложна обстановка без да могат да се приберат в България, заради анулирани полети. Това са и жителите, които се възползваха с преимущество от проведените от българското държавно управление полети. Втората група са непрекъснато пребиваващи в Израел български жители, множеството от които с двойно поданство. Тяхната численост също е динамична. За тях все още страната не планува съответни дейности, ориентирани към образуване на напускането на Израел. Причината е, че за момента както България, по този начин и останалите страни членки не възнамеряват евакуация от Израел в цялостния смисъл на думата.

Снимка: bTV

Възможностите за непознатите жители, в това число българските, да изоставен Израел към днешна дата са:

посредством самолетните компании, продължаващи да извършват полети от интернационално летище Бен Гурион в Тел Авивчрез потребление на морска връзка от пристанище Хайфа.

Граничен контролно-пропусквателен пункт Аленби с Йордания от тази заран е затворено.

Мисията има два телефона за незабавна връзка, с които жителите могат да се свързват непрекъснато на тел:

+ 972 54 764 0089

+ 972 54 595 4379

Данни за българските лица, намиращи се на територията на Израел, могат да бъдат изпращани и по електронен път на Con[email protected], както и на Ситуационния център в Министерство на външните работи на

имейл: [email protected]

тел: +359 2 948 24 04

+359 2 971 38 56

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР