Осъвременяване на пенсиите с минимум 6,1% ще има от юли

...
Осъвременяване на пенсиите с минимум 6,1% ще има от юли
Коментари Харесай

Социалният министър обеща увеличение на всички пенсии с 6,1% през 2022г.

Осъвременяване на пенсиите с най-малко 6,1% ще има от юли тази година. То ще стане по по този начин нареченото швейцарско предписание. Това стана ясно от думите на обществения министър Георги Гьоков на чуване в Народното събрание, препоръчано от ГЕРБ-СДС. Темата на чуването беше какъв брой и по какви аргументи някои от пенсионерите да получат понижаване на приходите си по отношение на последните месеци на 2021 година.

В пряк отговор на този въпрос министърът изясни, че вследствие на приложеното преизчисление няма пенсионер с по-ниска пенсия от декемврийската,

" Този проблем е разследване на решения на 46-ото Народно събрание, без да ги квалифицирам като популистки, а само като решения, довели до чувството за неправдив метод при установяване на пенсиите ", разяснява Гьоков.

" Няма по-ниска пенсия за месец януари по отношение на пенсията от декември 2021 г "., сподели министърът. Той уточни, че това се отнася за пенсиите за трудова активност - пенсии за застрахователен стаж и възраст и за неработоспособност, по този начин и за обществената пенсия за напреднала възраст и за неработоспособност, пенсиите за военна и гражданска неработоспособност и персоналните пенсии.
Нито една пенсия не е понижена, твърди общественият министър
Нито една пенсия не е понижена, съобщи пред публицисти министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков преди съвещанието на ресо...
Прочети повече
Размерите на пенсиите на всички пенсионери са нараснали от 25 декември 2021 година, като междинното нарастване на изплатения размер на пенсията е 12,9 % и дава отговор на междинен растеж от 61 лв. и 25 ст. Това се отнася за 2 млн. и 47 200 пенсионери. Изключение е единствено във връзка с 945 пенсионери, за които или няма смяна, или има понижение в размера на пенсията, уточни Георги Гьоков. По думите му това са пенсии, за които има неверно подадена информация и не са преизчислени на този етап; на които е изменен типът на получаваната пенсия - да вземем за пример минават в по-ниска група степен на увреждане и неработоспособност; и такива, за които е влезнало в действие предписание на длъжностно лице за смяна на размера на пенсията.

В съпоставяне с декември 2021 година през януари 2022 година 1 068 100 пенсионери получават по-малък общ общ брой от пенсия и спомагателната сума към нея - коронавирус добавката, сподели министърът. Той уточни, че повода е на първо място в това, че през декември размерът на изплатената спомагателна сума към пенсията е 120 лв., до момента в който през януари 2022 година е 60 лв.. Няма понижение на нито една пенсия, нарастване има на всички пенсии, българите са подведени от коронавирус добавката, разяснява Георги Гьоков.

" Новият метод за установяване на размерите на пенсиите след 25 декември 2021 година и за преизчисляването на отпуснатите преди тази дата пенсии оказва въздействие върху пенсиите на така наречен категорийни служащи, при които има разлика сред стажа в календарно време и общият трансфорат застрахователен стаж ", изясни Гьоков. На това съображение при преизчисляване на пенсиите на лицата, които имат застрахователен стаж от първа и второкласен труд, процентното нарастване на пенсията е по-малко от оповестения междинен размер на нарастването от 12,5 на 100.

Министърът уточни, че хората, чийто приход е по-малък през януари по отношение на декември, ще бъдат обезщетени, като първите заплащания ще бъдат осъществени с пенсиите за февруари. Той уточни, че 104 млн. лв. ще са нужни за шест месеца и добави, че средствата са налични.

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР