Осъждайки антисемитска атака срещу паметника на съветската армия в София,

...
Осъждайки антисемитска атака срещу паметника на съветската армия в София,
Коментари Харесай

Американският еврейски комитет скочи срещу позицията на Русия за българските евреи

Осъждайки антисемитска офанзива против паметника на руската войска в София, представителят на външното министерство на Русия Мария Захарова неправилно съобщи, че алената войска е избавила българските евреи от депортиране в нацистките лагери на гибелта.

Лозунгът, който беше изписан на паметника в нощта на 31 октомври, гласеше " 100 години ционистка окупация ". Това напомня израелското издание " Times of Israel ".

Захарова посочи по този мотив, че оскверняването на монумента провокира яд в Москва, като прикани българското държавно управление да отбрани паметника, който е бил изрисуван и мацан на няколко пъти преди този момент, от други актове на вандализъм.

 Русия настоя България да прекрати вандализма против руските монументи
Русия настоя България да прекрати вандализма против руските монументи

" България най-сетне да направи всичко належащо за недопускането "

Американският еврейски комитет оспори изказването на Захарова, изтъквайки, че макар че е била част от Оста през Втората международна война, България се е противопоставила на заповедите на нацистите и е защитила евреите си.

Повечето историци са единомислещи, че заслугата за спасяването на българските евреи през март 1943 година е на Българската православна черква, както и на политици, интелектуалци и елементарни жители, които са протестирали против разпорежданията на Хитлер и подчинените му.

Израелското издание напомня и отговора на българските управляващи в лицето на Министерството на външните работи по тематиката, в който се показва алената войска е била на хиляди километри, когато са се разигравали събитията по спасяването на българските евреи.

 Не руската войска, а българският народ избави българските евреи
Не руската войска, а българският народ избави българските евреи

Външно скочи на Захарова

Отбелязва се също, че българската еврейска организация " Шалом " също е дала отговор на изказването на Захарова, като се акцентира, че спасяването на българските евреи се е случило вследствие на дейностите на болшинството от българския народ, Българската православна черква и българската антифашистка общественост.

Дейвид Харис, който е изпълнителен шеф на Американския еврейски комитет, назова изказванията на съветския формален представител " в действителност погрешни и фрапантен образец за най-лошия вероятен исторически ревизионизъм ".

" Независимо от предаността си към Берлин, България се извиси през 1943 година, с цел да стори нещо удивително - да се опълчи на нацистките заповеди и да отбрани близо 50 хиляди български евреи от депортиране и съвсем несъмнено изтребване ", акцентира Харис, като добави: " Мнозина бяха самоуверено ангажирани с това героично избавително изпитание, което e прието с признателност от Яд Вашем, историци на Холокоста и самите оживели. "

" Не, българските дейности не бяха съвършени. Единадесет хиляди евреи от Тракия и Македония, под българска окупация, бяха депортирани в лагерите на гибелта, и това не може да бъде забравено. И въпреки всичко никоя друга страна под контрола на нацистите не съумя да отбрани голямото болшинство от толкоз огромно еврейско население ".

 Руското посолство: Без Червената войска българите нямаше да спасят евреите си
Руското посолство: Без Червената войска българите нямаше да спасят евреите си

В изказване на съветски език...
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР