Осъждаме последователната линия на Руската федерация да превръща патриаршията в

...
Осъждаме последователната линия на Руската федерация да превръща патриаршията в
Коментари Харесай

ГЕРБ с предупреждение заради руския митрополит Антоний: Не се поддавайте на чужди провокации

Осъждаме поредната линия на Руската федерация да трансформира патриаршията в инструмент на своята политика, съобщи Даниел Митов.
 
" Синовна молба да не се поддава на непознати провокации и да намерения дали не е време за общение с православната черква на Украйна " насочиха от ГЕРБ към Българската патриаршия.
 
В декларация от парламентарната естрада зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов уточни, че сходен метод към този момент са преприели църквите в Константинопол, Александрия, следва това да направи и Румъния. И подсети на БПЦ, че има историческа памет какъв брой сложен и бодлив е пътят на един православен народ за основаване на поместна черква, визирайки разприте сред украинската и съветската църкви.
 
Митов взе мотив за апела си от визитата на съветския митрополит Антоний на Никулден. Макар тази аудиенция да бе църковно-празнична, на формалната страница на Московската патриаршия се посочвали, че визитата е било работно. Според ГЕРБ това потвърждава, че е било политическо. Бившият външен министър се възмути, че църквата да е употребена като политически инструмент.

Ето и целия текст на декларацията на ГЕРБ-СДС:
ДЕКЛАРАЦИЯ
НА ПГ НА ГЕРБ – Съюз на демократичните сили
 
Уважаеми господин ръководител,
Уважаеми народни представители,
През последните дни, на посещаване в България е Волоколамският митрополит Антоний, ръководител на външния отдел на Московската патриаршия. Макар тази аудиенция да беше оповестена като църковно-празнична, отдадена на честването на храмовия празник на черквата " Св. Николай " към съветското подворие, на формалната страница на Външния отдел на Московската патриаршия се твърди, че визитата е било " работно ", което удостоверява опасенията, че наместо протоколно-празнични, то е преследвало политически цели, които не се заявяват намерено.
 
Присъствието на 6 декември на службата в съветското подворие на съветския и беларуския посланици и на български обществени персони, ангажирани със съдружие " Русофили ", затвърдиха това съмнение и опасението, че съществува заплаха Църквата да бъде употребена като политически инструмент.
 
В този подтекст, ние от парламентарната група на ГЕРБ-СДС желаеме да заявим следното:
Осъждаме поредната линия на Руската федерация да трансформира Московската патриаршия в инструмент на своята външна политика. Защото дълг на всяка поместна черква е да не позволява да бъде използвана от политическата власт, отдавайки Божието кесарю, а не Богу;Осъждаме нападателната съветска политика, в това число с военни средства, насочвана от десетилетия извънредно против православни страни като Молдова, Грузия и Украйна. Една вярна на евангелския дух Църква не може и не трябва да се трансформира в апологет на тази политика, тъй като нашият Спасител е споделил, че ще се нарекат синове Божии миротворците, а не войнолюбците;Заявяваме безапелационната си поддръжка за автокефалията на Православната черква на Украйна, провъзгласена според каноните с Томос на Вселенската патриаршия, в качеството ѝ на единствена църква-майка на Киевската митрополия;Обръщаме се със синовна молба към Българската православна черква да не се поддава на непознати провокации, още по-малко от страна на заела се в тежък братоубийствен спор страна. А също и да  намерения дали не е пристигнало време за влизането ни във евхаристийно общение с Православната черква на Украйна. Нещо, което към този момент беше направено от православните църкви на Константинопол, Александрия, Кипър и Елада и което следва да бъде направено от Румънската православна черква.
Българската черква има историческата памет да оцени, какъв брой сложен и бодлив може да бъде пътят на един православен народ за основаване на своя поместна черква. В навечерието на Рождественските празници, като православни християни, ние се молим за бърз завършек на войната, за мир на Земята и снизхождение сред индивидите.
 
 
 
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР