Осъждаме нападението в Охрид, също както направиха и властите в

...
Осъждаме нападението в Охрид, също както направиха и властите в
Коментари Харесай

Жозеп Борел осъди нападението срещу Християн Пендиков в Охрид

Осъждаме нападението в Охрид, също както направиха и управляващите в Скопие, съобщи през днешния ден висшият представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел , който одобри в Брюксел външния министър на Република Северна Македония (РСМ) Буяр Османи в качеството му на представител на преходното председателство на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ).

" Уверен съм, че отговорните (за нападението над Християн Пендиков - бел. ред.) ще бъдат изправени пред правораздаването ", добави той.

" Същевременно чуваме неприемливи изявления от политици националисти, с които се насажда ненавист и се подстрекава към принуждение. Това може единствено да задълбочи напрежението и не способства за духа на добросъседство ", съобщи Борел.

" Радвам се, че процесът по присъединението на РСМ към Европейски Съюз напредва. Затова постоянно съм угрижен, когато се появяват ненужни компликации. Напоследък видяхме повишаване на напрежението сред РСМ и България с неприемливи произшествия и провокации , уточни Борел. Решително съдя всеки апел към принуждение. Съвместната работа за основаване на дух на разговор и взаимно почитание е от основна значимост, това е европейският метод, по този начин е построен Европейски Съюз ", заключи той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР