Осъдили го на пробация и я анулирали преди година, но

...
Осъдили го на пробация и я анулирали преди година, но
Коментари Харесай

Шофьорът, прегазил кметицата на Присад и младеж, взел книжка с фалшива диплома

Осъдили го на пробация и я анулирали преди година, само че той карал с турски документ

Откакто е в ареста, 34-годишният Камен Филипов получил няколко сърдечни пристъпа, ще желае още веднъж на независимост

На 28 февруари 34-годишният Камен Филипов прегази с рейс кметицата на созополското село Присад Ванча Байлова и 22-годишния Тодор Тодоров от село Росен. След дни той за повторно ще изиска да излезе на независимост, а повода е влошеното му здравословно положение.

Откакто е в ареста, той получил няколко сърдечни рецесии. Както “24 часа ” писа, неговият юрист Димитър Марковски ще изиска клиентът му да бъде пуснат, с цел да се лекува. На 9 април се чака да бъде подготвена назначената от бургаските магистрати съдебномедицинска експертиза, която да покаже

какво е

здравословното

положение на

Камен Филипов

и може ли да се

лекува в ареста

Според родственици на Филипов, който е с двойно поданство - българско и турско, той страдал от сърдечна непълнота и се е лекувал в Турция.

Въпреки разтърсеното си здраве обаче Филипов е бил и различен път клиент на Темида, откри репортерска инспекция. Той е съден няколко пъти, като едното наказване е за това, че е взел шофьорска брошура в България с подправена тапия, разкриха източници на “24 часа ”.

Справка в правосъдното досие на Камен Филипов удостоверява, че той е наказан за осъществяване на документно закононарушение, представяйки подправена тапия за приключено главно обучение. Филипов сяда зад кормилото през 2009 година Две години по-късно е наказан на пробация за подправената тапия, само че продължава да е водач, като за 11 година стаж натрупва

13 фиша за

каране с

превишена

скорост

Незнайно за какво, българското му удостоверение за ръководство е анулирано едвам на 21 юли 2019 година Камен обаче, който извършва главно курсове по маршрута Турция - България - Румъния стартира да употребява турски документ за правоуправление. С подобен е и при съдбовната злополука край Бургас на 28 февруари съгласно проверяващи.

Оказва се, че треперещият и просълзен в съда Камен Филипов от Добричко, който едвам не припадна, като чу, че още веднъж го връщат в ареста, е със солидно правосъдно досие, наказван за 3 тежки умишлени закононарушения.

Освен за документната машинация има присъда за държане на акцизни артикули без бандерол. Тя е от 2013 година поради контрабандни цигари за 26 хиляди лева За това закононарушение получава условна присъда от 11 месеца с 3 година изпитателен период.

Третата му присъда - санкция 300 лева, е за ръководство на нерегистриран автомобил, с който прави злополука, за която получава друго наказване - 100 лева санкция.

Шофьорът Камен Филипов е наказван административно 11 пъти по Закона за придвижване по пътищата, а преди съдбовната злополука край Бургас Филипов е предизвикал 4 пътнотранспортни катастрофи, за благополучие, приключили единствено с материални вреди.

Не толкоз благосклонна се оказва обаче ориста на 28 февруари към 22 ч, когато рейс с турска регистрация, ръководен от Камен Филипов, опустошава 46-годишната кметица на созополското село Присад Ванча Байлова и младежа от село Росен Тодор Тодоров.

Двамата нямат

късмет - умират

на място

след жестокия удар.

Малко преди този момент Ванча, която кара персоналния си автомобил ситроен в посока към Созопол, подхваща изпреварване на маршрутка. В този миг Тодор, който е зад кормилото на “Фолксваген Голф ”, я последва в маневрата, само че я удря откъм гърба. Сблъсъкът не е сериозен, намачкани са единствено ламарините. Маршрутката и голфът отбиват вдясно от пътя, само че кметицата оставя ударената си кола на мястото на произшествието - в лявата лента. Включва спешните и дружно с Тодор стартират да оглеждат вредите.

Няколко автомобила минават и съумяват да ги заобиколят, само че не и автобусът, каран от Филипов. Той се движи в лявата лента и връхлита пешеходците на платното. По-късно ще се откри, че

липсва

спирачен път

Назначена е автотехническа експертиза, която да откри с каква скорост се е движел рейсът. Според отбраната на Филипов той е карал с допустимите 80 км/ч и по не е можел да схване съществуването на пешеходци в лявата пътна лента.

Родинини на жертвите обаче не имат вяра на сходни изказвания.

“Всички знаем по какъв начин се движат тези рейсове. Рейсът е летял с над 100 км/ч ”, счита бащата на Тодор. На деветия ден от гибелта на момчето почернените родители проведоха митинг и блокираха пътя за Южното Черноморие за час.

Над 100 души

се събраха на

лобното място

на Тодор и Ванча, а родственици и другари ридаеха с техни портрети в ръка и плакати за обективен правосъден развой.

“Вместо да честваме Тодоровден със сина си, ние оставяме цветя на мястото, където беше погубен ”, ридаеха хората.

“Загубихме подобен човек, който повторно няма да се роди. Много предприемчива, бореше се за селото, постоянно намираше разговор с хората ”, споделя Петър Кокинов от екипа на убитата кметица. Няколко дни след злополуката се родило нейното внуче.

Байлова става кметски наместник след изборите през октомври 2019 година, само че преди този момент е лице на съдружие “Съмишленици за Присад ”. Известна с борбения си дух, тя бе една от протестиращите против някогашния кмет на Созопол Панайот Рейзи, които облякоха жълти жилетки по време на разискването на бюджета на морската община, оставена с над 20 млн. лева задължения.

Байлова и фамилията ѝ били в Америка, където в началото тя работи като барманка и сервитьорка, само че паралелно с това развива креативните си умения и става интериорен дизайнер. Семейството се връща в България преди 10 година

Блокадата на пътя към Созопол бе предизвикана от решението на Бургаския областен съд директно след злополуката да пусне водача Филипов под домакински арест. Един от претекстовете на магистратите бе, че става дума за причиняване на гибел по несъобразителност.

Роднини на убитите видяха в по-леката мярка опция водачът с двойно поданство да се укрие и по този начин да се изплъзне от родното правораздаване. Прокуратурата внесе митинг против решението на окръжния съд и делото отиде на втора инстанция. В апелативния обстановката претърпя поврат и Филипов отиде зад решетките.

“Решението за налагане на най-тежката мярка за неотклонение не бе предизвикано под публичен напън. Прокуратурата съумя да се достави с данни, които трансформират характерността на причинителя ”, сподели зам. апелативният прокурор Йовита Григорова. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР