Осъдиха бившия премиер Бойко Борисов да плати 5000 лева за

...
Осъдиха бившия премиер Бойко Борисов да плати 5000 лева за
Коментари Харесай

Бойко Борисов е осъден да плати 5000 лв. за клевета

Осъдиха някогашния министър председател Бойко Борисов да заплати 5000 лв. за клюка. Решението е на Софийския областен съд.

Лидерът на ГЕРБ би трябвало да заплати на някогашната началничка на кабинета на ексминистъра на вътрешните работи Бойко Рашков Елена Фичерова, заяви EURACTIV, като се базира на правосъдните регистри.

Фичерова е завела дело за 10 000 лева, ядосана от думите на Борисов на конференция от 3 юни м.г., на която без да я посочва по име, я оклеветил. Лидерът на ГЕРБ обаче не остави никакво подозрение за кого се отнасят думите му, като сподели, че има поради шеф на кабинета на Рашков.

"...вчера си е подала оставката. Кога? Когато към този момент всичко, което я е интересувало в Министерство на вътрешните работи и службите, го е взела, с цел да осведоми този, който я е пратил там. Нямаше друго пояснение. Аз нямам друго пояснение ", сподели Борисов.

Фичерова подаде оставка дни, откакто зае поста в Министерство на вътрешните работи. Пресцентърът на ведомството изясни, че решението й е стимулирано от желанието да не предизвиква негативи за политическия кабинет.

Името на Елена Фичерова нашумя незабавно, откакто се разбра, че ще оглави политическия кабинет на Рашков. Тя се свързваше с партията на Васил Божков " Българско лято " - била е претендент за депутат, само че по-късно по нейна Воля е заличена от листата.

В началото на 2020 година Фичерова е била дисциплинарно уволнена от КПКОНПИ. В позиция комисията твърди, че повода е спор на ползи, тъй като е взела участие в процедура по личното си назначение като шеф в дирекция.

През май 2018 година е разпоредено осъществяването на асортимент сред чиновници с управителни длъжности за заемане на длъжността „ шеф на дирекция „ Координация, координиране и взаимоотношение “. Явяват се трима, измежду тях и самата Фичерова. Назначена е и заплатата й е нараснала.

" На процедура еднодневното „ престояване “ на Елена Фичерова-Караиванова на директорската служба е било осъществено единствено за основаване на съображение за увеличение на трудовото й заплащане. През август 2019 и февруари 2020 година самостоятелното месечно заплащане на Фичерова е увеличено ", обясниха тогава от КПКОНПИ.

В исковата си молба против Борисов Фичерова споделя, че погрешните изказвания целят да я дискредитират и да внушат, че не е назначена заради персонални и професионални качества, а с цел да изнесе и даде информация за Министерство на вътрешните работи и службите на „ този, който я е изпратил там “.

По думите й е изпитала терзание за себе си, за околните си, тъй като са изложени изказвания, че е направила закононарушение, каквото би било предаването на класифицирана информация.

Борисов дава отговор, че в изказването му Фичерова нито била посочена, нито била визирана, по тази причина не са наранени достойнството и положителното й име. Според него тя интерпретира по собствен метод изказванията му и че откакто е заемала служба в институция, следва да бъде готова да понася рецензия, като не е възможно ограничение свободата на словото.

СРС приема съдебно-психологична експертиза, от която се открива, че изказването на Борисов, че изнася информация е било стресово събитие за Фичерова, при което тя имала адаптационно разстройство - тревога, безпокойствие, възприятие за неспособност за справяне със обстановката, за обмисляне на бъдещето, в някаква степен нарушава и осъществяването на рутинни ежедневни действия, се изяснява в правосъдното решение.

Съдът не е склонен с Борисов, че не може да се потвърди кой е получател на изказването му. Той не просто приказва за началника на кабинета, а категорично показва, че предходния ден си е подала оставката. Това по безапелационен и категоричен метод потвърждава, че приказва за Фичерова.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР