Осъдиха 14-годишен ученик за обида на учител. Случаят е съдебен

...
Осъдиха 14-годишен ученик за обида на учител. Случаят е съдебен
Коментари Харесай

Ученик и учител се осъдиха взаимно

Осъдиха 14-годишен възпитаник за засегнатост на преподавател. Случаят е правосъден казус, съобщи бТВ.

Деветокласникът Теодор Александров от Механотехникума в Пирдоп е един от най-младите българи, приети за отговорни от съда. Той е наказан, тъй като поздравил учителя си Ресми Бобев с обръщението " госпожо ". Теодор изяснява, че грешката била неволна, само че провокирала гнева на учителя.

Той се върна, стартира да ми вика: " Ти за какво ме обиждаш? ", описа момчето.

Засегнатият преподавател преподава по физическо образование от съвсем 30 години. По негови думи това не е първата засегнатост от Теодор и след последния случай подал иск в съда.

Районният съд в Пирдоп отсъдил, че 14-годишният Теодор споделил " унизителни за достойнството и достолепието на своя преподавател думи обществено, като го нарекъл " госпожо ", с което му нанесъл засегнатост ".

От своя страна родителите на ученика също съдят учителя за нанасяне на лека телесна щета. Майката на Теодор Николина Александрова твърди, че Ресми Бобев е нападнал сина й и като доказателство демонстрира запис от учебните камери.

Деветокласникът споделя, че учителят почнал да му нанася удари в корема и му блъснал пестник зад врата, след което го хванал за врата и му бръкнал в устата.

Учителят отхвърля и изяснява, че се опитал да го хване за брадата, с цел да го обърне към себе си, тъй като Теодор бил с тил към него. " Исках да чуя извинението му. Исках опрощение от него. Исках да ме огледа в очите. Той непрекъснато се криеше, непрекъснато се дърпаше ", изяснява Бобев.

На първа инстанция съдът в Пирдоп признал и учителя за отговорен за нанасяне на лека телесна щета. В момента и двете присъди се апелират.

След спора в учебния кулоар Теодор е изместен да учи в Златица, а учителят е охулен.

Директорът на учебното заведение Ненка Рашева твърди, че от записа се вижда по какъв начин учителят се пробва да хване ученика през рамо, а не го удря и атакува. Въпреки това за действието си Бобев получил забележка.

Според майката на Теодор казусът е абсурден. Тя твърди, че е доста разочарована от решението на съда.

От своя страна учителят изяснява, че може да преглътне всичко друго, само че не и обидата. " Аз трябваше да им опиша на тези родители приказката за неприятната дума и мечката ", споделя той.

Въпреки че гражданските искове против малолетни са доста редки, казусът е индикативен, че споровете в учебно заведение могат да се вземат решение и в съда. Най-ранната възраст, на която се носи правосъдна отговорност у нас, е 14 години.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР