Осъденият за тежката катастрофа на столичния булевард Черни връх от

...
Осъденият за тежката катастрофа на столичния булевард Черни връх от
Коментари Харесай

Георги Семерджиев обжалва 20-годишна присъда пред ВКС

Осъденият за тежката злополука на столичния бул. " Черни връх " от 2022 година, при която починаха две млади дами, Георги Семерджиев , апелира наложеното му наказване от 20 години отнемане от независимост пред Върховния касационен съд (ВКС). Това е следващият опит на подсъдимия да избегне тежката присъда , която му беше доказана на две правосъдни инстанции.

През април 2024 година Апелативният съд - София препотвърди решението на първоинстанционния съд, като остави в действие 20-годишната ефикасна присъда на Семерджиев. Магистратите потвърдиха и паричното обезщетение в размер на 800 000 лв., което наказаният би трябвало да изплати на майката на едно от починалите девойки.

Случаят притегли необятно публично внимание освен поради тежестта на закононарушението, само че и заради спорното държание на подсъдимия по време на правосъдния развой. Семерджиев неведнъж променяше версията си за случилото се, като в един от моментите даже отхвърли да е бил зад кормилото на автомобила в нощта на случая.

Трагедията се разигра през август 2022 година, когато автомобилът, ръководен от Семерджиев, се вряза с висока скорост в такси на бул. " Черни връх " в столицата. При конфликта починаха две млади дами - пътничка в таксито и нейна другарка, която се возела в колата на Семерджиев.

Експертизите, показани в съда, демонстрираха, че Семерджиев е карал с близо 200 километра в час сега на удара. Освен това, тестванията откриха съществуване на алкохол и наркотични субстанции в кръвта му.

Обжалване то пред Върховен касационен съд е последната опция за Семерджиев да търси смяна на присъда та си в границите на българското правораздаване. Очаква се Върховният касационен съд да насрочи съвещание по делото в идващите месеци, като решението му ще бъде дефинитивно.

Случаят с Георги Семерджиев повдигна съществени въпроси по отношение на пътната сигурност, отговорността на водачите и адекватността на наказванията за причиняване на гибел по несъобразителност при ръководство на моторно транспортно средство. Той също по този начин акцентира нуждата от по-строги ограничения против шофирането под въздействие на алкохол и опиати, както и значимостта на предварителната защита и образованието за понижаване на пътнотранспортните катастрофи с съдбовен край.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР