Осъденият за двойното убийство през 2009-та година пред дискотека Соло

...
Осъденият за двойното убийство през 2009-та година пред дискотека Соло
Коментари Харесай

Осъденият за двойното убийство пред "Соло" ще бъде върнат в България преди Нова година

Осъденият за двойното ликвидиране през 2009-та година пред дискотека " Соло " Илиян Тодоров ще бъде върнат в България от Узбекистан до края на годината, заяви Българската национална телевизия.

През март Илиян Тодоров беше арестуван на летището в Ташкент, преди да отпътува към Истанбул. В Узбекистан той е наказан за документно закононарушение. Българските управляващи желаеха да им бъде предаден, само че получиха отговор, че той първо ще бъде съден и ще изтърпи наказване за потребление на подправен паспорт, а по-късно може да бъде екстрадиран.

Тодоров беше единственият обвиняем за убийството на Васил Алексанров и Кирил Въжаров. Двамата бяха наръгани с нож след скандал пред дискотека " Соло " през 2009 година. 21-годишният Кирил Въжаров, вратар на националния тим по хокей на лед, издъхва на място, а 24-годишният Васил Александров - в колата за спешна помощ на път за болница. Тежко ранен е приятелят им Кирил Димитров.
 
В края на 2013 година Върховният касационен съд осъди Тодоров на пожизнен затвор, само че се оказа, че той не може да бъде открит в страната. От 2013 година Тодоров се търсеше с европейска заповед за арест и с алена бюлетина от Интерпол, само че в действителност беше в неопределеност от края на 2011 година. Тогава към този момент някогашната арбитър Румяна Ченалова от Софийски градски съд оправда Тодоров с претекста, че виновността му не била потвърдена.
 
Присъдата бе подписана с изключително мнение от едната съдийка в състава - Мария Дончева. С оправдателната присъда Тодоров беше пуснат на независимост. Впоследствие, Тодоров не се яви на нито едно съвещание, а двете инстанции - Софийски апелативен и Върховният касационен съд го признаха за отговорен и го осъдиха на пожизнен затвор.
 
Българска национална телевизия сподели документи, съгласно които на шести декември в посолството на България в Ташкент дошъл узбекистански жител, който се показал за чиновник в пандиза в Алмалъйк, където Тодоров излежавал присъдата си.
 
Поискал от посолството на Тодоров да бъде публикуван документ за депортиране в България, защото в същия ден е влезнала в действие подписана от президента на Узбекистан Шавкат Мирзийоев прошка на Тодоров и следва той незабавно да бъде освободен от пандиза.

От посолството с грама неотложно осведомят българското Министерство на външните работи, Министерството на правораздаването, Върховната касационна прокуратура и основния прокурор, както и Министерството на вътрешните работи. След освобождението на Тодоров от пандиза той неотложно е арестуван по настояването на България за екстрадиция.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР