Осъденият на доживотен затвор за двойното убийство пред дискотека Соло

...
Осъденият на доживотен затвор за двойното убийство пред дискотека Соло
Коментари Харесай

12 години по-късно задържаха в Узбекистан осъдения за двойното убийство пред дискотека "Соло"

Осъденият на пожизнен затвор за двойното ликвидиране пред дискотека " Соло " Илиян Тодоров е арестуван в Узбекистан. Българските управляващи са известени за задържането нa Тодоров на 4 март. Той е задържан на 1 март, уточни Милева. 
 
Тодоров е задържан на летището в столицата Ташкент при опит да излети за Истанбул. Той е бил спрян поради подозрения за подправен паспорт.
 
След експертна оценка на фотоси от Националния институт по криминалистика към Министерство на вътрешните работи е доказано, че става дума точно за изчезналия преди повече от 12 години мъж, наказан за двойното ликвидиране пред столичната дискотека.
 
Предстои да бъдат изпратени документи за екстрадиция. По принцип България и Узбекистан имат контракт за правна помощ от 2004 година и по тази причина не би трябвало да има проблем с екстрадицията.
 
Срещу Тодоров обаче в Узбекистан е формирано досъдебно произвеждане поради употребения от него подправен документ за идентичност. Това би могло да забави процедурата по предаването му, до момента в който не бъде четена присъдата за това документно закононарушение.
 
Предстои да бъдат изпратени документи за екстрадицията, показва прокуратурата в особено известие. Главният прокурор Иван Гешев е изискал публична видеоконферентна връзка с основния прокурор на Узбекистан Нигматила Юлдашев.
 
Илиян Тодоров беше дефинитивно наказан в края на 2013 година на пожизнен затвор за двете убийства пред дискотека " Соло ". През декември 2011 година на първа инстанция Тодоров беше оневинен.
 
 Румяна Ченалова Румяна Ченалова Източник: БГНЕС
Председател на правосъдния състав беше Румяна Ченалова (днес захласнат протестър, а на изборите април 2021 година бе и лидер на листата на " Възраждаен " в Кюстендил), а вторият арбитър в състава подписа присъдата с изключително мнение. Тодоров изчезна, откакто на 4 декември 2013 година на втора инстанция Софийският апелативен съд анулира присъдата на градските магистрати и го призна за отговорен за жестокото двойно ликвидиране.
 
Апелативният съд подлага на критика напълно метода на разбиране и разискване на доказателствата. Върховният касационен съд удостовери доживотното наказване и по този начин, на 11 декември 2013 година Тодоров беше разгласен за търсене.
 
Междувременно родителите на Тодоров осъдиха страната за нелегално подслушване. Причината е, че в началото на издирването му фамилията му е било подслушвано, въпреки че този прийом не може да се ползва за търсене на разположение с влезнала в действие присъда.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР