Осъдените на домашен арест - Десислава Иванчева - бивш кмет

...
Осъдените на домашен арест - Десислава Иванчева - бивш кмет
Коментари Харесай

Иванчева и Петрова: Инструкцията за конвоиране ще носи нови осъдителни присъди за България

Осъдените на домакински арест - Десислава Иванчева - някогашен кмет на регион " Младост " и нейната заместничка Биляна Петрова изпратиха мнение до министъра на правораздаването Цецка Цачева по отношение на инструкцията за конвоиране на арестанти. По думите им наредбата опонира на интернационалното и национално законодателство и накърнява човешките права.
" Отношението към конвоираните лица е грубо, нечовешко и унизително, тъй като в Инструкцията се планува на необятен кръг лица, изтъквам " белезници се слагат на ръцете, които са откъм гърба на тялото с дланите ориентирани на открито. Допуска се слагане на белезниците на ръцете пред тялото, само че наложително свързани с конвоен колан " (чл.21, алинея 8, т. 1), което е напрягащо и унизително. По този метод, ще бъдат конвоирани неосъдени и заболели хора от и до лечебно заведение, както и пандизчии от и до работни обекти (чл. 4, алинея 2), т.е. всекидневно стотици лица ще бъдат подлагани на премеждия. Тази наредба опонира на най-малко 5 (пет) нормативни акта от по-висок сан - член 5 на Всеобщата декларация за правата на индивида на Организация на обединените нации, член 7 на Международен пакт за цивилен и политически права, член 3 на Европейската спогодба за отбрана правата на индивида и главните свободи, член 29 на Конституцията на Република България, член 115 на Закона за осъществяване на наказванията и задържането под стража, както и на трайната процедура на Европейския съд за правата на индивида, който изисква при слагане на белезници зад тила и принуждаване на хората да стоят в това напрягащо състояние, националните управляващи да показват съответни условия, обосноваващи тези ограничения ", се споделя в позицията.
България неведнъж е осъждана да заплаща компенсации за използването на сходни практики. На интернет страницата на Министерство на правораздаването са оповестени десетки сходни решения на Европейски съд по правата на човека.
При сложени белезници с ръце на гърба и длани ориентирани на открито не излиза наяве по какъв начин конвоираните лица ще могат да носят персонален багаж. Също по този начин съгласно инструкцията при потребление на санитарно-хигиенни пространства белезниците не се махат.
" Инструкцията жестоко демонстрира и презумцията за невиновност - в член 14 се планува, че могат да се поставят вериги на краката на неосъдени лица (обвиняеми и подсъдими), единствено на база повдигнато, само че недоказано обвиняване за отнемане от независимост за период над 10 години ", показват още Иванчева и Петрова.
В мнението си до министъра двете оферират и по какъв начин съответно могат да се трансформират текстовете в документа. Публикуваме ги без редакторска интервенция:
Предложение за промени в съответни текстове
1. В член 14, където се регламентират критериите за слагането на белезници на краката, да отпадне текста: " обвинени и подсъдими за тежки умишлени закононарушения, които се санкционират с отнемане от независимост за период над 10 години "
Мотиви: Нарушава презумцията за невиновност и законите, които са разказани нагоре. Мерките и помощните средства не би трябвало да надвишават минимално нужното равнище на свирепост и единствено в случай че са безусловно нужни за съответното лице, т.е. произлизащи от неговото държание. При оковаване на краката и слагане на специфичен колан, недоказани обвинявания не могат да бъдат мотив за изключителни ограничения.
2. В член 17, където се регламентира събаряне на белезниците при медицински обзор, тексът " взимане мнението на медицинския експерт " да се размени със " вземане предвид с мнението на медицинския експерт "
Мотиви: При осъществяване на медицински обзор мнението на медицинските експерти има наложителен темперамент. Чл. 129, алинея 3 от ЗИНЗС гласи " Предписанията на медицинските експерти имат наложителен темперамент за началниците на съответните места за отнемане от независимост. Медицинското решение се взема само в полза на здравето на ограничения от независимост ".
3. В края на член 21, алинея 2, който регламентира запознаване с правата и отговорностите на конвоираните лица и с пълномощията на чиновниците " да се добави текста: " против автограф върху формуляр, съдържащ описаната информация ".
Мотиви:.Гарантира, че информирането на конвоираните ще е действително, а не официално, както се случва сега. Ще има доказателства, че информирането фактически е осъществено.
4. Да отпадне напълно член 21, алинея 8, т. 1 който гласи "
" 1. при конвоиране на едно лице пешком, белезници се слагат на ръцете, които са откъм гърба на тялото с дланите ориентирани на открито. Допуска се слагане на белезниците на ръцете пред тялото, само че наложително свързани с конвоен колан ". Следващите алинеи да се преномерират.
Мотиви:. Трябва да се има поради, че тази наредба се отнася за всички неопасни лица. А в член 14 е регламентиран режимът за конвоиране на изключително рискови лица. Както е аргументирано нагоре, това опонира на голям брой интернационалните контракти и национални закони. Представлява мъчение, грубо, нечовешко и унизително отношение. Прегледите и чакането за тях във външни болнични заведения може да продължи доста часове и несъмнено фиксирането по тези метод ще провокира физически премеждия.
5. Към настоящия текст на член чл. 21, алинея 10, който гласи " При потребление на санитарно-хигиенните пространства от конвоирани лица, всяко лице се води независимо, като се подхващат нужните охранителни ограничения " да се добави текст, че белезниците и помощните средства се махат.
Мотиви: Интересно по какъв начин се употребяват баня и тоалетна с белезници, изключително, когато " белезниците са на гърба и длани сочещи на открито ". Това също съставлява мъчение, грубо, нечовешко и унизително отношение.
6. Ако останат случаи, в които се планува ръцете да се оковават с белезници откъм гърба и длани сочещи на открито, към настоящия текст на член 21, алинея 11 да се добави уточняващ текст по какъв начин се придвижва самият багаж.
Мотиви: явно е, че с белезници на гърба, конвоираното лице не може да носи багажа си с ръце. Да се напише по какъв начин ще се придвижва багажа - дали това е обвързване на съпътстващите го чиновници от надзорно-охранителния състав или да се предложи друго решение.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР