Осъдената на 6 години затвор за корупция бивша кметица на

...
Осъдената на 6 години затвор за корупция бивша кметица на
Коментари Харесай

Иванчева съди България в Страсбург

Осъдената на 6 години затвор за корупция някогашна кметица на столичния регион " Младост " Десислава Иванчева ще заведе дело в Европейския съд за правата на индивида, заяви адв. Николай Хаджигенов, който поема делото, представен от в. " Сега ". 

Засега той не разкри каква тъкмо ще е претенцията пред съда в Страсбург.  

Делото " Иванчева " обаче ще се запомни с показното нарушение на правата на обвинените. В мотивите си първата инстанция, въпреки да дефинира тежките санкции от 20, 15 и 12 години затвор надлежно за Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, признава, че  " наличието на голям брой униформени, а част от тях и маскирани лица на КПКОНПИ няма законово съображение ".

Съдът приема, че по време на ареста на Иванчева е била нарушена презумпцията за невинността ѝ, която е обезпечена от националното и европейското законодателство.

Нарушението е, че тя е взела участие в следствените дейности с белезници, както и " публичността на нейното оковаване с белезници зад тила ѝ ". " Това е фрапантно нарушаване на презумпцията за непорочност ", приема първата инстанция.

Пред спецапелативния съд юрист Хаджигенов пледира, че презумпцията за невиновност на подсъдимите е нарушена, а с това е опорочено производството, тъй като заместник-главният прокурор, а след това и главен прокурор Иван Гешев персонално и всички ангажирани в наказателното произвеждане обществени лица и политически фигури, както и очевидецът Александър Ваклин са представяли месеци наред пред медиите Иванчева като отговорна.

Апелативните магистрати обаче дадоха отговор:

" Безспорно презумпцията за невиновност е основополагащ принцип освен в българското национално право, само че и в европейското такова. Без значение е за съда, по какъв метод е бил показан избран обвиняем в общественото пространство, а последното не се управлява от съда, нито същият може да се намесва в свободата на словото, да управлява или да държи сметка за обществено обявяване на обстоятелства, за субективни персонални оценки или израз на медийни настройки ".

Съдиите допълват, че правилото за невиновност не е нарушен, тъй като те са правораздавали единствено въз основа на закона и събраните по делото.

От сагата ще се запомнят и фотосите на Иванчева, водена за лекарски обзор с вериги на краката, както и мизерните условия в килията ѝ за задържане. След публичния скандал по тематиката, бяха изменени разпоредбите за конвоирането, само че това не пречи тя да потърси обезщетение от Страсбург.

По закон когато с решение на Европейския съд по правата на индивида е открито нарушаване, което има значително значение за наказателното дело, може да се желае неговото обновяване макар присъдата, която към този момент е в действие. Нарушаването на правото на обективен развой би било такова нарушаване. Често обаче минават години, до момента в който Европейски съд по правата на човека се произнесе. Затова даже Иванчева да завоюва, това надали ще се употребява като съображение да се желае обновяване.

Задържането под стража и домашният арест по време на делото се зачитат като изтърпяна присъда. Така че наказаните ще имат право и да изискат условно предварително освобождение. По закон съдът може да го постанови, когато наказаният е дал доказателства за своето коригиране и е изтърпял в действителност най-малко половината от наложеното наказване.

В случая с Иванчева тя действително е изтърпяла половината си присъда авансово.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР