ОС – Монтанапотвърди решение на РС – Лом Община –

...
ОС – Монтанапотвърди решение на РС – Лом Община –
Коментари Харесай

Окръжен съд – Монтана потвърди решение Община Лом да плати на нахапана от кучета жена, но намали обезщетението

ОС – Монтанапотвърди решение на районен съд – Лом Община – Лом да заплати на гражданка обезщетение за страданията й от ухапвания от безстопанствени кучета.

Съдътнамали размера на компенсацията от 5000 на 3500 лв..

На 25 януари 2022 година 4 бездомни кучета нападнали А. А. Т. /55 г./ на улица в Лом и я захапали. Шофьор се притекъл на помощ на дамата, а близки я отвели в „ Спешна помощ “, където я превързали и предписали лекуване. Оздравителният интервал траял повече от месец.

Гражданката завела дело и с решение от 18 юли 2022 година районен съд – Лом осъдил общината да й заплати 5000 лв. за претърпените болки и стрес. Община Лом е подала до Оценка за съвместимост тъжба против решението с изказвания, че са позволени нарушавания на закона и че управата е подхванала нужните дейности за преодоляване популацията на безстопанствените кучета, а осъществените действия подхождат на финансовите и организационни й благоприятни условия. След като се срещна с документите по делото и изслуша страните съдът разгласи, че е проявено безучастие на длъжностни лица в Община Лом, които не са положили нужните старания за справяне с безстопанствените кучета. Законът за отбрана на животните задължава кметовете на общини да настаняват в приюти безстопанствените животни, а подобен в Лом не е построен. Приетата „ Програма за преодоляване на популацията на безстопанствени кучета “е стратегически документ, само че плануваните ограничения и дейности не са изпълнени и програмата, както и неналичието на финанси,не освобождаватобщината от отговорност. Още повече, че съгласно данните по делото казусът не е единствен в Лом. Затова съдът удостовери решението на районен съд – Ломв частта, с която общината е наказана да заплати на А. А. Т.обезщетение за неимуществени вреди. Като регистрира, че съгласно показаните доказателства А. А. Т. е получила лека телесна щета от ухапванията и няма данни контузиите да са се отразили върхунейната продуктивност или да садовели до затруднения, съдът анулира решението в частта му за размера на компенсацията и го понижи на 3500 лв..

Решението не предстои на касационно обжалване.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР