Орлин Старокин е един от най-разпознаваемите футболисти в модерната история

...
Орлин Старокин е един от най-разпознаваемите футболисти в модерната история
Коментари Харесай

Орлин Старокин пред ТОПСПОРТ: Разликата между Левски и другите е, че на Герена феновете винаги те подкрепят

Орлин Старокин е един от най-разпознаваемите футболисти в модерната история на Първа лига. Универсалният състезател постоянно е генерирал сериозен интерес към своята персона. Юношата на ЦСКА извървя дълъг път в кариерното си развиване, с цел да се трансформира в капитан на Левски през лятото на 2014 година.

След това футболното му премеждие мина през редица забавни отбори, измежду които Иртиш, Локомотив (София), Динамо (Букурещ), Ботев (Пд), Пирин, Черно море и Витоша (Бистрица). В момента Старокин играе за кипърския Алки (Ороклини), който ще се бори за своето избавление в тамошния хайлайф.

Орлин даде изявление за читателите на ТОПСПОРТ , в което приказва за протичащото се в неговата кариера, борбата за купата в Първа лига, националния тим и обичания му Левски.

 Левски залага на Мартин Полачек против Ботев (Враца)
Левски залага на Мартин Полачек против Ботев (Враца)

На пейката най-вероятно ще седне Божидар Митрев

Орлине, да стартираме с хубавата част. Наскоро стана горделив баща на момиченце. Честито! Малко шеговито, само че къде си по-силен, на футболния терен или в сменянето на памперси?

- Ами още нямам тази опция да променям памперси. Поради повода, че жена ми и детето са в България, чак декември месец ще идват при мен. За няколкото пъти, в които се прибирам, оказвам помощ - пробвам да върша каквото мога. Искам да се науча, тъй като въпреки всичко това си е моята кръв.

Разкажи на читателите ни по какъв начин се развива твоята кариера. След престоя си във Витоша (Бистрица) стана част от кипърския Алки. Какво е усещането ти от този клуб, а и от кипърския футбол като цяло?

- Договорът ми с Витоша (Бистрица) изтече и бях решил да очаквам предложения от чужбина. Излезе ми този тим и взех решение да приема. Благодаря доста на моя сътрудник. Доволен съм от престоя си тук. Имах леки проблеми с адуктора, което малко ме разклати, само че сега упражнявам на 100%.

 Снимка 349448
Източник:

Отборът ни се показва доста добре в подготвителния развой, само че не може да покажем това в шампионата. Поради този факт сме и на тази незадоволителна позиция (бел. ред последното 12-о място, с актив от 4 точки). Ние играем добре, само че не можем да отбележим гол и да взимаме точки. Сега в събота имаме тежко посещение на Аполон (Лимасол).

Като цяло кипърският футбол се развива. Той е много по-бърз от нашия. Най-вече преимуществото им е, че имат класни чужденци, а не се взимат такива на кг.

За жал обаче кипърците не ни помогнаха в шампионата Лига на нациите. Не затрудниха норвежците в последния си мач. Равенството ни с тях в Никозия ли се оказа съдбовно за спечелването на първото място в групата?

 Стоянович: Не изпълних основната цел на Левски, загубата от Олимпия има значение единствено за почитателите на ЦСКА
Стоянович: Не изпълних основната цел на Левски, загубата от Олимпия има значение единствено за почитателите на ЦСКА

" Габриел Обертан е специфичен "

- Ако си бяхме победили в Никозия - да, само че да не забравяме, че имахме пряк дуел с Норвегия в Осло. Там беше значимо да не губим. Ако бяхме взели точка от тях, а по-късно да победим и Кипър, мачът със Словения в понеделник нямаше да има чак такова огромно значение.

Изобщо по какъв начин оценяваш българския отбор под управлението на Петър Хубчев? Забелязваш ли и ти този напредък, за който множеството експерти приказват?

- Аз имах опцията да бъда на един лагер-сбор с националния тим, когато играхме международните квалификации с Швеция и Холандия. Моето усещане от господин Хубчев и целия екип е, че в действителност се работи доста професионално. Обяснява се доста, натъртва се на тактичност, приказва се самостоятелно с всеки футболист... Противникът бива оптимално опознат. Тренировъчният развой също беше на доста професионално равнище. Всичко беше доста проведено, всеки знаеше какво тъкмо да прави. Мисля, че това оказва помощ на всички, които са извикани, колективът да бъде ОК.

Наистина ли колективът е на толкоз високо равнище по този начин, както описват всички?

- За мен колективът е на доста положително равнище. Все отново би трябвало да знаем, че не може от 25 индивида в един тим, всички да бъдат другари. Важно е на терена да бъдат другари. Дали се чуват по телефоните по-късно, или излизат на вечери, това към този момент е друго. Няма по какъв начин... От 25 футболисти има някои, с които си по-близък, с други пък си на " Здравей - здрасти ". Важното е, отново споделям, на терена да сме другари.

 Снимка 314139
Източник:

Както сподели и ти, беше извикан за международните квалификации с Швеция и Холандия, имаш ли очаквания и за нова повиквателна от Петър Хубчев?

- За всеки един футболист голяма чест да играе за националния тим на България. Решението за това е единствено на един човек - господин Хубчев. Ако реши, аз ще се отзова. Нормално е, това е фантазия на за всеки състезател. Другото е, че аз тогава не съумях да запиша формален дебют в тези международни квалификации, така че фантазията ми към момента не е осъществена изцяло.

Ти си един от най-разпознаваемите футболисти в Първа лига. Макар и малко по-далеч в този миг, допускам следиш шампионата. Споделяш ли изказванието, че от няколко години борбата за купата не е била толкоз равностойна, освен това сред три тима?

- Битката за първото място не е била толкоз равностойна, откогато ние с Левски изпуснахме купата в последния кръг против Славия. След това Лудогорец изрично печелеха всяка една година. Преди това пък мисля, че ЦСКА също се бореха, само че не съумяха до последния кръг както нас.

Тази година мисля, че трите тима са почти равностойни. Не би трябвало обаче да подценяваме Лудогорец. Това е тим с едно ядро, което към този момент играе дружно шеста-седма година. Покрай него единствено се вкарва свежа кръв. Мисля, че в този момент Лудогорец ще набере скорост, тъй като знаете мъчно е да съвместяваш Лига Европа, състезание и Купата на България. Събира се отмалялост във футболистите. Спрат ли да играят в евротурнирите, от Лудогорец ще покажат своето същинско лице. Имат класни футболисти. ЦСКА също имат положителни реализатори и най-много моят тим - Левски, който се надявам тази година да направи нещо.

 Димитър Иванков ще вади Левски от вратарската рецесия
Димитър Иванков ще вади Левски от вратарската рецесия

Легендата се завръща в клуба

Като някогашен капитан на Левски, на мнение ли си, че " сините " най-накрая уцелиха ваксата с треньора Славиша Стоянович?

- Мисля, че след идването му Левски заигра този футбол, който всички почитатели желаеха. Вярно, не се получи с Черно море и Локомотив (Пд). Нормално е обаче, въпреки всичко нов треньор с нови визии, обикновено е да има някъде неверни стъпки. Като цяло мисля, че Левски съумяха да се вдигнат и да заиграят много по-атрактивен футбол. Ние това го виждаме и с наличието на хората по трибуните. Важно е Левски да играе по този начин, както при успеха с ЦСКА, а по-късно и при загубата с Лудогорец. Максималното е да си близко начело и да има напрежение върху директните съперници. Знаете, че като пристигна другият тим на " Герена ", на него му е доста мъчно да играе пред погледа на великата " синя " аудитория. Да не забравяме обаче, че се дават три точки и за триумф над Лудогорец и за победа над последния.

 Снимка 366349
Източник:

Какво ти харесва в играта на " сините " и какво не? Можеш ли да отличиш някои от играчите, които сега се подвизават в клуба?

- Мога да отлича централната двойка бранители, която играеше устойчиво. Говоря за Давид Яблонски и Холмар. Сега леко ще има разбърквания поради травмата на исландеца. Аз съм другар със Слави Костов, играе сносно момчето. Нагърбва се, потегля, играе ек на ек, вкара много голове. Пожелавам му да вкара още доста! Той е съществено момче и го заслужава. Радвам се откровено за него. Също по този начин мога да отлича Жерсон Кабрал и Габриел Обертан. И десният бек Милош Цветкович също е на положително равнище. Иван Горанов е добър футболист, играл съм против него - постоянен е.

А какво ще кажеш за вратарската рецесия в клуба? Доста известна тематика напоследък. Сега пред трансфер в тима е и Николай Михайлов...

- С Божката Митрев съм играл в два тима - Левски и Локомотив (София). За мен той е неповторим вратар и човек най-много. Аз съм сигурен в неговите качества. Добър вратар е, само че в избран миг всеки футболист изпитва компликации в своята кариера. Някой път си горе на върха, в различен си долу. Само и само той може да се оправи с тази деликатна обстановка. Това ще стане с доста работа. Аз Полачек не мога да го разясня, тъй като не съм играл с него. С Михайлов се познавам от националните тимове. За мен той е класен и добър вратар. През последните години се случи няколко пъти да остава без тим заради простата причина, че не се усещаше ОК с офертите, които получаваше.

Да се върнем обаче на Божката. За мен той е класен вратар и без значение, че позволява неточности, би трябвало да му се гласоподава доверие на него. По този метод Левски ще му потвърди какъв брой е значим за тима. А не както в последните мачове, сгреши Полачек - сменят го с Митрев и противоположното. Това довежда до липса на сигурност в самия състезател.

 България и Словения приключиха наедно 1:1 в шампионата Лига на нациите
Жалко! България не завоюва групата си в Лига на нациите, " лъвовете " приключиха 1:1 със Словения

Точката не ни оказа помощ да изместим Норвегия от лидерската позиция в крайното класиране

Говорейки за Левски не мога да не те попитам и за твоя интервал в клуба. Макар и в много бурни времена, ти съумя да се утвърдиш в състава и да запишеш над 70 мача. Като теглиш чертата, каква е твоята равносметка. Сподели ни твоите най-хубави моменти, а също и тъжни такива?

- Най-тъжният ми миг е явен за всички, за цяла " синя " България. Започна се с изгубения край за Купата на България против Берое. С човек по-малко се върнахме до 3:3 и по-късно в 120-ата минута изпуснахме преференциално състояние посредством Жоао Силва, което можеше и да ни подари с триумфа. Две седмици по-късно пък стана това със Славия у дома, когато водехме до 70-ата минута. Това ни гарантираше шампионската купа, дори ни я бяха приготвили дружно със златните медали...

 Снимка 238779
Източник:

Първият ми прекрасен миг беше дебютният ми мач със Спартак (Търнава) за Лига Европа, когато ги победихме с 2:1 на " Герена ". Стадионът беше цялостен! Атмосферата беше неповторима, в действителност. С помощта на почитателите успяхме да изпълним и поврат. Като се замисля, всеки един миг с Левски ми е бил прекрасен. Разликата сред другите тимове, в които съм играл и Левски е, че на " Герена " постоянно съм се чувствал подкрепян от почитателите. Съвсем друго е, когато носиш екипа на Левски!

 Официално: Орлин Старокин подписа с Алки (Ороклини)
Официално: Орлин Старокин подписа с Алки (Ороклини)

Контрактът му е за година

Може ли да кажем, че това е тимът, в който комбинацията да си се чувствал най-щастлив, а в същото време с това да играеш и най-хубавия си футбол, е била налице?

- Не мога да го кажа аз това. Хората, които са ме гледали, дано кажат те. Определено най-хубавите ми години бяха, когато в Левски ми гласоподаваха доверие да нося капитанската лента. Тогава се усещах най-добре, а и съумях да вкарам попадения на Литекс и още няколко отбора. Това са ми и единствените за Левски, само че въпреки всичко това е обикновено предвид на постовете, които заемах в състава.

Има ли възможност скоро да те забележим още веднъж в български отбор? Планираш ли промяна на клуба през зимата?

- Не мога да ви кажа. Договорът ми с Алки е до лятото. С моя сътрудник сме подготвени да преразгледаме всевъзможни предложения. Той работи в тази тенденция. Ще забележим по какъв начин ще се развият нещата до Нова година. Всеки футболист желае да се развива и да върви на по-добро място. Не споделям, че Алки не става, само че просто не съм привикнал да бъда в тим, който се бори за своето избавление.

 Снимка 311387
Източник:

И като за край, какви са твоите футболни цели. Вече осъществил ли си ги или занапред искаш да постигнеш нещо още по-значимо в играта?

- Всеки един футболист желае да се развива. Аз съм от поколението, което си спомня доста класни играчи. Един от тях е Габриел Батистута. Спомням си тъкмо едно негово изявление, в което той сподели: " Аз съм на 36 години и до ден сегашен всеки ден се изучавам от футбола ". За мен няма значение на какъв брой си години. Всеки ден футболът ти дава нещо ново и искаш да се развиваш.

 Орлин Старокин: Ако Делио Роси беше българин, към този момент щяхме да сме го не запомнили
Орлин Старокин: Ако Делио Роси беше българин, към този момент щяхме да сме го не запомнили

" На Левски му липсва сърцето и душата ", съобщи футболистът
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР