Оризът е една от храните, които се консумират често и

...
Оризът е една от храните, които се консумират често и
Коментари Харесай

Защо белият ориз не е за предпочитане

Оризът е една от храните, които се употребяват постоянно и под разнообразни форми. В последните години пък на пазара се предлага огромно многообразие от негови типове - за всеки усет и за всеки мотив.
 Оризът и това ли е най-лесният метод, с цел да го сготвим
Как да приготвим съвършения ориз

Има си някои тънкости

Независимо от типа си, оризът е един здравословен източник на въглехидрати . Тях тялото ни трансформира в глюкоза, която е най-важният енергиен източник на клетките. Те одобряват единствено нужното им количество, а глюкозата в остатък се трансформира в гликоген и се натрупа като ресурс в мускулите и черния дроб.

По света съществуват над 40 хиляди разнообразни типа ориз. Тези, които ще разгледаме като прилики и разлики посред им обаче, са четирите най-популярни - бял, кафяв, черен и див ориз.

Бял ориз

Той е пречистен, а с обработката са отстранени обвивката, триците и пшеничените зародиши. По този метод той е лишен от фибри, витамини от група В и минерали. Често точно те се прибавят в допълнение по-късно.
 Снимка 478985

Според Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, една чаша варен бял ориз съдържа към 200 калории, 45 грама въглехидрати, четири грама протеин и... това е всичко. И с цел да бъде този кондензиран източник на въглехидрати потребен за нашата диета, би трябвало да го консумираме с източници на други значими хранителни субстанции . Най-добрата композиция е при всяко хранене да имаме въглехидрати, мазнини и протеин.

Кафяв ориз

Това в действителност е белият ориз преди обработка. Тук се отстранява единствено най-външният пласт. Познат е още като пълнозърнест. В една чаша се съдържат към 215 калории, пет грама протеин и малко или никаква лой.

Има обаче и четири грама фибри, доста количество ниацин, магнезий, фосфор, селен и съвсем 90% от ежедневните ни потребности от манган . А манганът по никакъв начин не е за подценяване, тъй като подкрепя битката на клетките с оксидативния стрес. Важен е и за здравето на костите.
 Снимка 506253

При кафявия ориз процесът на разграждане на въглехидратите до глюкоза е по-бавен поради микроелементите, които се съдържат в него. Когато го консумираме, е доста значимо да не забравяме и зеленчуците към него.

Черен ориз

Той дължи цвета си на високото наличие на антоцианини (флавоноиди с мощни антиоксидантни ефекти), които се откриват и в плодовете с тъмни цветове. Тези съединения усилват хранителната стойност на този вид ориз , който има и един дребен минус - по-дългото време за готвене.
 Снимка 506254

Черният ориз има леко блудкав усет, който малко прилича този на ядките. Една чаша варен червен ориз има към 215 калории, 45 грама въглехидрати, четири грама протеини, три грама фибри и малко или никаква лой, предава The Healthy.
 Оризът, арсенът в него и по какъв начин да го готвим вярно, с цел да отстраним нездравословния химикал
Как да отстраним нездравословния арсен от ориза

Най-добрият способ, съгласно учените

Див ориз

Той има сходен хранителен профил като кафявия - 166 калории, седем грама протеин и три грама фибри в една чаша. Съдържа и 23% от целесъобразната дневна доза манган. Освен това, е цялостен с доста магнезий, цинк и фосфор.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР