Оригинална изложба за средновековната медицина ще може да се види

...
Оригинална изложба за средновековната медицина ще може да се види
Коментари Харесай

МУ Пловдив представя в Епископската базилика оригинална изложба за средновековната медицина

Оригинална галерия за средновековната медицина ще може да се види отднесдо 9 октомври в Епископската базилика на Филипопол в Пловдив.

В експозицията със заглавието „ Средновековният храм – амбулатория на душата и тялото “ ще бъдат показани икони на светци-лечители, феодален стенна живопис с изображение на Гален, талисмани за здраве, средновековни медицински принадлежности, лекарственици и ботанически рисунки на лечебни растения.

Специален акцент е палеоантропологичната колекция с мостри от средновековния некропол към Епископската базилика на Филипопол, която споделя по какъв начин е живял и от какво е боледувал индивидът през Средновековието.

При откриването наизложбата публиката ще се наслаждения на интерактивна компилация от галерия, просветителни лекции, музикални осъществявания и дегустация на средновековна кухня. Началото е в 18.00 часа.

Лектори на събитието са доцент Елена Кантарева-Дечева, която ще опише забавни обстоятелства за подовите мозайки от Епископската базилика на Филипопол, чиятореставрация тя управлява от първия до последния ден, а проф. Георги Томов ще показа любопитни и малко известни обстоятелства за средновековната медицина в града и района.

Средновековна църковно-славянска и византийска музика ще звучи в осъществяване на камерен мъжки хор в неповторимата атмосфера на Епископската базилика, а гостите ще могат да опитат неповторими средновековни питиета и храни, приготвени и показани от културолога Петя Крушева.

Изложбата е план на Музея на медицината към Медицински университет – Пловдив с поддръжката на Община Пловдив и в партньорство с Общински институт „ Старинен Пловдив “.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР