Оригиналът е наEldar от Gadget Preeks Даниел Десподов преди 3

...
Оригиналът е наEldar от Gadget Preeks Даниел Десподов преди 3
Коментари Харесай

„Екологията“ на Apple: опазване на околната среда или получаване на още по-големи печалби

Оригиналът е наEldar от Gadget Preeks

Даниел Десподов преди 3 секунди 1 Сподели

Най-четени

IT НовиниДаниел Десподов - 12:46 | 12.09.2023

Военноморските сили на Съединени американски щати създават напълно нов вид трансформиращ се хиперзвуков мотор

ТелефониДаниел Десподов - 13:32 | 11.09.2023

Според мениджмънта на компанията смарт телефонът Redmi Note 13 Pro+ няма да има конкуренция в мобилната снимка

ХардуерСветлин Желев - 11:09 | 11.09.2023

Разследването на 7 nm чип на Huawei от Съединени американски щати провокира растеж на акциите на китайските производители на съоръжение

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/Новинар. Увличам се от модерни технологии, осведомителна сигурност, спорт, просвета и изкуствен интелект.

За Apple екологията не е просто празен тон, компанията непрекъснато основава имидж на герой за светлото бъдеще на човечеството, на нещо като безвъзмезден човек, който се грижи за бъдещите генерации. Едно положително дело, което елементарно може да прикрие жаждата за облага и желанието да се вземат спомагателни пари от стадото. Това, което на пазара коства стотинки, вътре в Apple някак си се трансформира в десетки или стотици долари. И в този аспект компанията трансформира парите в нищо; в прочут смисъл това е просто заличаване на несъразмерната маса пари в консуматорското общество. Но въпреки това, компанията поставя всички старания да ви накара безкрайно да харчите пари и за постигането на тази цел се вземат напълно съзнателни решения.

Така да вземем за пример ни се споделя, че Apple създава своите кабели на зарядните устройства от биоразградима пластмаса. В живия живот тези кабели постоянно се протриват и повреждат доста по-бързо от елементарната пластмаса.

Сметката тук е доста елементарна – по време на живота на преносимия компютър, който е най-малко 5-6 години, най-вероятно ще си купите в допълнение зарядно устройство. Никога не съм купувал зарядни устройства за нито един преносим компютър, само че за Apple го направих, защото те просто се изтъркаха от дейната приложимост и пътуванията. Възможно ли е кабелите да бъдат направени по този начин, че да не се изтъркват? Разбира се! Но тогава компанията ще загуби от аксесоарите и няма да завоюва спомагателни пари.

Нашият свят е построен към силата, ние трансформираме силата в топлота, светлина, артикули и артикули. Когато Apple пести от количеството памет в своите доста скъпи телефони, те го вършат с предумисъл. Колкото по-малко памет имате, толкоз по-често ще би трябвало да купувате място в iCloud, с цел да съхранявате спомените си и други файлове в облака. Всеки път, когато трансферирате данни в облака, разхищавате силата на нашия свят, която можеше да бъде спестена, в случай че имахте повече място в устройството си. Но това не е преференциално за Apple, тъй че нищо друго – единствено iCloud, единствено натоварване на услугите с неведнъж напълно безсмислена работа.

Преди време отводът на зарядните устройства в комплекта с телефона ни беше пояснен със загрижеността за околната среда. Тази угриженост носи милиарди долари на компанията всяка година, а броят на зарядните устройства не е намалял, в противен случай, нараснал се е! Хората са принудени да купуват разнообразни зарядни устройства за другите типове техника и по този метод броят на зарядните устройства набъбна и продължава да пораства.

Заедно с представянето на iPhone 15 по време на огромната презентация Apple сподели нов синтетичен материал – FineWoven. Твърди се, че той има най-малък въглероден отпечатък, което е добре за природата, и оттук насетне компанията се отхвърля от потреблението на кожа във всички свои артикули. Звучи ужасно за тези, които се грижат за природата, нали? Всъщност е тъкмо противоположното. Производството на всеки синтетичен материал изисква повече сила, до момента в който кожата е непряк артикул от развъждането на животни за храна. Хората няма да спрат да ядат месо, кожените произведения на никое място няма да изчезнат. Отхвърлянето на кожата е маркетингов трик, който няма действително влияние върху околната среда.

А хайде в този момент дано да забележим какво се случва с околната среда и какво друго предлага Apple? И внезапно виждаме, че „ нездравословните “ силиконови калъфи на никое място не са изчезнали, те към момента костват 50 $ и се оферират във всички цветове.

Дълго време Apple произвеждаше свои лични конектори, като се противопоставяше на въвеждането на USB Type C врата в своите телефони. И тук стана същото – корпорацията напълно умишлено умножи своя зоопарк от най-различни решения, тъй че да купувате колкото се може повече разнообразни кабели и да не употребявате тези, които имате. Аритметиката е една и съща, клиентът би трябвало да похарчи повече пари. Толкова пари, колкото въобще е допустимо.

И не щеш ли пристигна преходът към USB Type C и хоп, настрана се появи „ на ниска цена “ адаптер-преходник за съчетаване на остарелия и новия конектор. Колко ужасно е това и за кого? За екологията не толкоз, дори по никакъв начин.

Продължаваме напред. Намаляването на броя на конекторите в MacBook значи, че хората би трябвало да купуват спомагателни аксесоари, макар че това можеше напълно елементарно да се избегне. По сходен метод ни се изяснява, че по този начин те се „ грижат “ за околната среда, въпреки че по-скоро става дума за нормалното двуличие в търсене на облага.

Когато Apple приказват за това по какъв начин основават кейсовете за своите устройства, те в никакъв случай не дават данни за това какъв брой сила е нужна (включително и за водата). Причината е елементарна – в случай че разберете това, няма да можете да си помислите, че компанията се грижи за околната среда, даже в противен случай, ще започнете да подозирате нещо. По принцип на програмата ESG е даден дълъг живот, тя към този момент няма причина да съществува в границите на световната рецесия, цените на всичко се повишават и е изключено да се грижим за екологията. Важно е да бъдете конкурентоспособни със своите артикули на пазара.

Имам конвенционален инстикт, че когато някой заприказва за екология във връзка с своите артикули, се приготвям да ми наложи тройно по-висока цена. Благодаря на Apple, че сподели на пазара точно това направление за развиване.

Нека продължим да приказваме за околната среда и силата, която пилеем, когато зареждаме устройствата си. Apple се разграничава по това, че не бърза да добави бързо зареждане към своите смарт телефони и вследствие на това ние губим повече сила. Освен това безжичните зарядни устройства MagSafe са нещо, което повърхностно хаби сила за нищо свястно. Неспособността на инженерите да основават ефикасни зарядни устройства води до това, че всякога на вятъра се губи доста сила. И това е просто факт, с който не може да се спори. Другите производители имат по-ефективни безжични зарядни устройства. Apple не се интересува от околната среда, Apple единствено се преструва, че прави нещо по въпроса. Но всичко това се заплаща от джоба на клиента, който би трябвало да заплаща за сякаш екологичните устройства и аксесоари. Това, несъмнено, не е правилно.

А остарялата история за забавянето на iPhone, за което Apple беше упрекната и наказана, а компанията призна, че в действителност го е направила? Хората бяха принуждавани да сменят съвършено работещите си устройства с нови, макар че нямаше потребност да го вършат. Де факто, на хората преднамерено им се разваляха устройствата, с цел да бъдат насърчени да си купят ново.

Тогава корпорацията от Купертино съобщи, че единствената цел на този софтуерен ъпдейт в тази ситуация бе да помогнем на клиентите да продължат да употребяват старите си телефони с остарели акумулатори без непредвидено независимо изключване, а не да ги караме да си купуват нови апарати. И още, забавянето става по строго избран логаритъм, който е в положение да ръководи в действително време CPU мощността и да взима ограничения тогава и единствено тогава, когато телефонът е пред заплаха от ненадейно

Но номерът не мина и Apple бе санкционирана 25 милиона евро за това, че съзнателно забавя по-старите модели на iPhone без да уведомява потребителите, след което направи и промени в софтуера си.

И това е история за неналичието на каквато и да било грижи за природата, тъй като се усилва броят на устройствата в ръцете на хората. Всичко това е обвързвано с увеличение на облагите на компанията, нищо друго.

В тази история няма нито дума за качеството на продуктите, а единствено пояснение по какъв начин думата „ екология “ се употребява от Apple като заслон за увеличение на цената на продуктите и основаване на усещане за отговорно държание. Но в реалност няма нищо сходно. И това си е чиста проба двуличие. Или пък вие мислите по различен метод?

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР