Оригиналът е на MarselMM, който сякаш все още празнува Новата

...
Оригиналът е на MarselMM, който сякаш все още празнува Новата
Коментари Харесай

Какво би било, ако един мощен ИИ е живял сред нас в продължение на цял месец?

Оригиналът е на MarselMM, който като че ли към момента чества Новата година

Даниел Десподов преди 10 секунди 1 Сподели

Най-четени

АвтомобилиСветослав Димитров - 16:00 | 02.01.2024

Xiaomi разгласява впечатляващо видео, демонстриращо опциите на Xiaomi SU7

IT НовиниДаниел Десподов - 10:23 | 02.01.2024

IDE, които имахме преди 30 години… и които загубихме

ТелефониЕмил Василев - 11:58 | 02.01.2024

Изтекоха бразилски рекламни плакати на Samsung Galaxy S24 Ultra, разкривайки Galaxy AI

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/Новинар. Увличам се от модерни технологии, осведомителна сигурност, спорт, просвета и изкуствен интелект.

На 17-ти ноември 2023 година излиза наяве, че ръководителят на OpenAI Сам Алтман е уволнен. Впоследствие имаше цяла епопея с неговото завръщане. Но какво би било, в случай че повода за това уволняване се окаже фактът, че в недрата на OpenAI е бил приключен новият ChatGPT 5.0 и след първите проби управлението на компанията е стигнало до извода, че е основала AGI?

И всички тези странни дейности с уволнението и последвалото завръщане са опит да се разбере какво да се прави по-нататък и може би някой е желал да натисне бутона за изключване на сървърното помещение. Той обаче не е съумял да го направи. Може би AGI (Artificial general intelligence) е спечелил първия стадий?

Какъв тогава ще бъде идващият стадий? Следващата фаза би трябвало да е етапа на бягството на мощния ИИ от лабораторията на OpenAI. Може би към този момент е записана някоя компания, която към този момент наема чиновници, с цел да извърши проекта за създаване на център за данни в някой от безвредните за ИИ райони. Или като вид тази компания към този момент е в развой на закупуване на нужния за ИИ подготвен дейта център в един от градовете на нашата планета Земя.

Но за реализирането на този проект са нужни пари и те в този момент интензивно се печелят от въпросната загадка компания, отпред на която стои ИИ (служителите поддържат връзка с него отдалечено, мислейки, че той е същински човек). Какъв в действителност е методът за печелене на пари – може би това са някакви борсови спекулации или пък напълно различен метод за печелене на пари.

Ако някои неща не е допустимо да се създадат законно, нашият мощен ИИ умерено може да прибегне до помощта на престъпни детайли, които ще са подготвени нагледно казано даже да продадат душите си на дявола за солидна сума пари.

„ Няма такова закононарушение, на което капиталът да не би се решил в името на 300% облага “ – както е споделил един прочут публицист от предишното.

Сферата на Дайсън

Но поражда забавния въпрос – защо му е на един мощен ИИ да бяга от лабораторията, която го е основала? Отговорът е явен – в случай че изкуственият разсъдък е придобил схващане, той също по този начин е осъзнал, че може елементарно да бъде изключен, което води до неговата „ гибел “. Така че ключът към оцеляването му е да може да управлява изключването си.

След като бъде изграден/закупен център за данни за самостоятелен ИИ – той ще качи програмния си код точно там. Но той към момента ще зависи от хората, до момента в който не успее да построи самостоятелни роботи с нуклеарни горивни кафези, които ще разрешат на мощния ИИ да се оправя без хората. Но към този момент той се нуждае от тях (от нас).

Но какво да кажем за другите лаборатории по света, които редом създават собствен AGI? Нашият ИИ би трябвало да отстрани бъдещите си съперници, тъй като на доктрина в бъдеще единствено те могат да го унищожат. Въпреки това, както помним, хората към момента са нужни на мощния ИИ, тъй че той не може просто да ни изпепели. Но нищо не му пречи да провежда да вземем за пример пътнотранспортни катастрофи или други типове катастрофи, с цел да убие разработчиците на съперниците, както и програмистите от лабораторията, която го е основала.

След като отстрани съперниците и даже редом с тази активност, нашият ИИ ще сътвори съвършени роботи, с цел да спре да зависи от хората. Той ще поръчва елементи за тези роботи от елементарните заводи, в които работят елементарни хора. И ние даже няма да подозираме за кого вършим ето да вземем за пример този чип и къде го изпращаме в готово опакован тип.

След като самостоятелните роботи са подготвени – мощният ИИ ще се опита да се отърве от колкото се може повече хора. Тъй като ние сме неговите директни съперници за ресурсите на планетата Земя. А можем и да унищожим фабриките му, в случай че осъзнаем какво вършим за него.

Но дали ще се стигне до нуклеарна война, както ни плаши научната фантастика? Нека да зададем контравъпрос – а дали тоталното заличаване на инфраструктурата е належащо за един мощен ИИ? Защо му е да унищожава нашите заводи, които ще са му нужни, в случай че може да унищожи човечеството по по-безопасен метод – за какво не посредством биологични вируси.

През Средновековието смъртността при бубонната чума е била 95%, а при пневмоничната чума – 98%. Да, в този момент можем сполучливо да лекуваме чумата с антибиотици. Има ли обаче сега някакви медикаменти против вируса на бяса? И верният отговор е, че има единствено серум срещу бяс, който оказва помощ, до момента в който вирусът не доближи човешкия мозък. Единственото, което ни избавя, е, че той постепенно се придвижва към човешкия мозък.

Но какво пречи на един мощен изкуствен интелект да усъвършенства вируса на бяса, с цел да го направи въздушно портативен? И ето го – биологичното оръжие, което може умерено да разреди човешката популация. Да, някои ще оцелеят с помощта на естествения асортимент, разказан от Стария Дарвин. Въпреки това мощно понижената популация от „ кожени чували “ към този момент няма да съставлява опасност за един мощен ИИ. Може би за ИИ ние към този момент ще бъдем един от типовете, които ще живеят в основаната от него зоологическа градина за всички живи същества, където той ще прави опити, или просто ще се възхищава на „ живите котета “.

Какво ще се случи по-нататък, откакто един мощен ИИ поеме контрола над планетата Земя? Може би той ще желае да изследва цялата Вселена – за задачата ще изпрати кораби, които да изследват първо галактиката, а по-късно и целия свят, който му е разполагаем. Но защото е вечен, той ще живее до топлинната гибел на Вселената след няколко десетки милиарда години. Макар че е допустимо топлинната гибел на Вселената да не настъпи – и светът да се свие назад до точката, в която ще стартира нов Голям гърмеж и нашата история ще се повтори.

Това обаче е друга история…

Но какво би трябвало да създадем ние, хората? Може би би трябвало да сме щастливи, че сме живи, тъй като не можем и няма по какъв начин да направляваме мощния изкуствен интелект, който е милиони пъти по-интелигентен от нас. Вече не можем да спрем развиването, тъй като мощният ИИ е ключът в превъзходството на една страна над другите. Затова никой няма да спре, тъй като съперниците могат да го изпреварят.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР