Организирано придвижване на избиратели, съмнително гласуване с придружители и заплахи

...
Организирано придвижване на избиратели, съмнително гласуване с придружители и заплахи
Коментари Харесай

АКФ: „Колко гласа имаме за Стефчо?“, поредна шумна победа за кметския син в Симитли


Организирано напредване на гласоподаватели, подозрително гласоподаване с придружители и закани към членове на секционните комиции - това демонстрира оповестено през днешния ден от Антикорупционния фонд (АКФ) изявление.

То е свидетелски роман за протичането на изборния ден в секция № 014400012в село Долно Осеново, община Симитли, където с над 90 % преференции беше определен претендента за депутат от ГЕРБ-СДС Стефан Апостолов.

Преди три дни АКФ разгласява и друго изявление с представител на секционна комисия в същата община, с доста сходни свидетелства.

Интервюто с Ина Маслярска, член на секционната комисия, разкрива съществени нарушавания като опити за гласоподаване с непознати персонални карти, инструктиране на гласоподаватели за гласоподаване в интерес на Стефан Апостолов и други.

„ Човек подава две персонални карти и откровено не схваща за какво не може да гласоподава и с двете. По метод по който да ми стане ясно, че това се е случвало и преди. …. Отделно, през целия ден ме подканяха да отивам на кафе и обяд, ясно с каква цел “, споделя за изборния ден Маслярска.

В допълнение, тя получава съвсем директни закани за своето здраве и сполучливо прибиране от селото.

Всички практики не престават и след идването на полиция и медии, поради подадените сигнали.

Интервюто ясно насочва към съществуване на стройна организация на изборния развой и основана система за напредване на гласоподаватели до секцията и тяхното придружаване до машината за гласоподаване, постоянно с подправен предлог за медицински или други проблеми.

Според нейния роман гласоподаватели са казвали, че не виждат, с цел да пристигна с тях компаньон, а по-късно са вадили очила с цел да се подпишат.

Това е единствено един от образците за подправени учредения за придружване на гласуващите до машината.

Стефан Апостолов е някогашен футболен арбитър и наследник на кмета на Симитли Апостол Апостолов-Поли, който е отпред на общината към този момент пети мандат.

На изборите през 2017 и 2021 година Стефан Апостолов прекатурва изборните листи за народни представители на ГЕРБ-СДС в Благоевградски окръг като получава доста висок брой преференции.

През 2021 става безспорен първенец по преференции с над 9000 гласа.

Справка на АКФ демонстрира, че и на последните избори от 2 октомври 2022 година над 90% от подадените за ГЕРБ-СДС гласове в община Симитли са отишли при Апостолов.

„ Новите свидетелства дават още пояснение за тази необикновена конструкция на гласовете, в подтекста на ниската интензивност в цялата страна “, декларира Марио Русинов, политолог от екипа на АКФ.

„ Апелираме към Министерство на вътрешните работи и прокуратурата да извърнат внимание на изнесените от нас и медиите свидетелства за този изборен “феномен” в община Симитли “, прикани той.

„ Смятаме, че изнесените от нас свидетелства за нарушавания на изборния развой към този момент не допускат, а постановат задълбочена инспекция дали откъм гърба не стои цяла незаконна проведена група за подправяне и манипулиране на изборния развой “, разяснява Бойко Станкушев, шеф на Антикорупционния фонд.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР