Организирането на референдума за Брекзит през 2016 г. е струвало

...
Организирането на референдума за Брекзит през 2016 г. е струвало
Коментари Харесай

Референдумът за Брекзит е струвал почти 130 милиона британски лири

Организирането на референдума за Брекзит през 2016 година е коствало съвсем 130 милиона английски лири, съобщи през днешния ден Избирателната комисия на Англия в миг, когато някои политици приканват за второ гласоподаване, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.
Разходите по референдума, в това число наемането на личен състав, запознаването на обществеността с допитването до народа, ръководенето на изборните секции, управляването на гласуването по пощата и преброяването на гласовете, са възлизали на 129,1 милиона английски лири, уточни в отчет изборната комисия.
Докладът не включва разноските на деятели за пропагандна активност или разноските за водене на акция в медиите.
Близо 33,6 милиона души - 72,2 % от гласоподавателите - гласоподаваха на референдума във Англия през юни 2016 година При него имаше 41 050 изборни секции, обслужвани от 107 100 души личен състав. Над 51 500 чиновници ревизираха и преброяваха бюлетините.
На референдума 52 % гласоподаваха за излизане от Европейски Съюз, а 48 % - за оставане.
Сегашната парламентарна невъзможност във връзка със съглашението на министър-председателката Тереза Мей за Брекзит и възходящата паника, че Англия може да напусне пагубно Европейски Съюз без договорка, пораждат засилващи се апели за втори референдум.
Сред водещите поддръжници на концепцията за ново гласоподаване е някогашният министър-председател Тони Блеър, който съобщи през днешния ден, че Англия и Европейски Съюз би трябвало да се приготвят за втори референдум, тъй като Народното събрание евентуално няма да реализира единодушие по съглашението за Брекзит и ще се наложи обществеността да позволи безизходицата.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР