Организирането на кръгла маса под егидата на президента Румен Радев,

...
Организирането на кръгла маса под егидата на президента Румен Радев,
Коментари Харесай

Бизнесът се срещна с президента Румен Радев за достигане до икономически растеж

Организирането на кръгла маса под егидата на президента Румен Радев, на която да бъдат разисквани опциите за ускорение на икономическия напредък в страната и за поощряване нововъведенията в българската промишленост, разискаха през днешния ден президентът и представители на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР).

В срещата, извършена на „ Дондуков “2, участваха най-големите работодателски организации - Българската стопанска камара (БСК), Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската комерсиално промишлена палата (БТПП) и Камарата на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Без модернизиране на националната стопанска система, доста възстановяване на бизнес климата и поощряване на вложенията в сфери с висока добавена стойност, България не може да бъде конкурентоспособна на останалите страни от района и да работи за постигането на по-висок стандарт на живот, бе общата позиция на участниците в срещата. Работодателите откроиха битката с корупцията, забавеното въвеждането на електронно ръководство и незадоволителната работна мощ у нас, като съществени проблеми пред подобряването на образа на страната ни пред вложителите.

Държавният глава Румен Радев акцентира, че България продължава да изостава от другите страни от Централна и Източна Европа по редица стопански индикатори в границите на общия европейски пазар. И добави, че сравнението единствено с ниската база от предишното не е задоволително, с цел да се изясни разширяващата се разлика в това отношение.

"Не може да има сполучлива политика без мощна стопанска система, както и мощни стопански резултати са невъзможни без съответна политика на страната към бизнеса във връзка с качеството на образованието, административната тежест, битката с корупцията. Бизнесът също би трябвало да направи своите заключения за нивото на възнаграждение на труда и отлива на квалифицирани фрагменти през последните години ", съобщи президентът. Той бе безапелационен, че ще продължи да поддържа българските компании да уголемяват връзките си с търговски сътрудници, освен от Европейски Съюз, а и от Близкия изток и други перспективни райони.

„ Корупцията изкривява пазара като основава условия, при които някои компании влагат в търсенето на «точния човек» в администрацията, вместо в повишение на своята конкурентоспособност. Това може и да е задоволително за адаптиране в локалните условия, само че е невероятно да обезпечи мощни стопански позиции в интернационален проект “, съобщи още Румен Радев.

По време на срещата работодателите благодариха на президента за отстояването на икономическите ползи на страната ни и конкурентоспособността на българската енергетика, по време на срещата за климатичните промени в Катовице. Те подчертаха и смисъла на уравновесената позиция на българския държавен глава в връзките на страната ни с Русия, която благоприятства съхраняването на опциите на българския бизнес на този значим за страната ни пазар. Румен Радев напомни, че сега България не се възползва от иновационните фондове на Европейски Съюз, които плануват средства за последователното трансформиране на енергийния бранш към основаване на нисковъглеродна енергетика, и прикани бизнеса да ускори съдействието си с българското държавно управление в тази тенденция.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР