Организирана престъпна група за трафик на хора бе разбита при

...
Организирана престъпна група за трафик на хора бе разбита при
Коментари Харесай

Европол, ДАНС и ГДБОП вкараха 5-ма в ареста за трафик на мигранти

Организирана незаконна група за трафик на хора бе разрушена при взаимна акция на ГДБОП, ДАНС и Европол. Софийска градска прокуратура повдигна обвиняване на пет лица. Това оповестиха от пресцентъра на прокуратурата.

Операцията е извършена на 07.11.2023 година под управлението на СГП.

Досъдебното произвеждане е формирано с разпореждане на наблюдаващия прокурор въз основа на постъпили от ДАНС материали. Разследването е предоставено на ГДБОП, като наблюдаващият прокурор е дал съответни инструкции за провеждането му и е осъществено при взаимна съгласуваност със СГП.

В рамките на подхванатите дейности са конфискувани документи, в това число контракти за осъществявани парични преводи, мобилни телефони, употребявани от членовете на групата за връзка и подаване на координати през приложения за криптирана връзка, дневници със мемоари, както и суха тревиста маса, реагирала при направения полеви тест на марихуана. Събраната информация демонстрира, че за превозването си от Турция до София всеки мигрант е заплащал към 3000 евро, за настаняване в София - 50 евро, а за прекосяване през българо-сръбската граница в региона на Драгоман - 1500 евро.

При взаимната акция са арестувани петима души. Двама от тях са български жители. Останалите са лица родени в Сирия, Палестина и Судан. От държавното обвиняване показват, че в интервала от м. октомври 2021 година до 07.11.2023 година лицата са взели участие в проведена незаконна група, основана с користна цел - да извличат незаконно облаги от превеждане на непознати жители през границата на страната и от подпомагането им да обитават нелегално на територията на страната - закононарушение по член 321, алинея 3, т. 2, вр. алинея 2 Наказателен кодекс.

Петимата обвинени са арестувани за период до 72 часа. Спрямо всеки един от тях е наложена мярка за неотклонение " задържане под стража ".

Разследването по случая продължава под надзора и управлението на СГП.
 Оставиха в ареста четиримата трафиканти на мигранти във Велико Търново
Оставиха в ареста четиримата трафиканти на мигранти във Велико Търново

Според съда има заплаха да се укрият и да извършат друго престъпление
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР