Организирана престъпна група от български граждани е успяла в периода

...
Организирана престъпна група от български граждани е успяла в периода
Коментари Харесай

В Лондон разбиха българска банда, откраднала 50 млн. паунда от социални помощи

Организирана незаконна група от български жители е съумяла в интервала сред октомври 2016 година и май 2021 година да извърши най-голямата в правната история на Англия машинация със обществени помощи. Те са се признали за отговорни и през май ще бъдат изправени пред съда за нелегално заграбване на повече от 50 милиона паунда, заяви Sky News.

Разследването е водено взаимно с сътрудници в България и " Юроджъст " - организацията на Европейски Съюз. Един от задържаните през 2021 година е бил освободен от ареста от следователите и незабавно е избягал в България. През февруари 2023 година той е бил екстрадиран назад във Англия.

Те са поддържали в Лондон най-малко три " заводи " за бълване на хиляди подправени медицински свидетелства и подправени документи, поради което на 28 май ще бъдат съдени в кралския съд в Ууд Гриин за машинация и пране на пари.

На видеозапис, показан от прокуратурата, се вижда по какъв начин те пръскат у дома банкноти все едно са в чалга заведение.

Обвиняемите са Галина Николова (38-годишна), Стоян Стоянов (27), Цветка Тодорова (52), Гюнеш Али (33, той е избягалият в България) и Патриция Панева (26)

Те са употребявали за измамата както действителни хора, по този начин и откраднати самоличности, като са изграждали към тях подправени претенции за обществени помощи от системата Universal Credit. Това е средство за подкрепяне на хора с ниски приходи, безработни или такива, които не са в положение да работят. Тя покрива един път или два пъти на месец помощи за жилище, режийни разноски, детски помощи, допълнение на ниски приходи, данъчни облекчения и др.

При обиските, почнали след разкриването на бандата през 2021 година, полицията е разкрила подправени и фалшифицирани документи с претенции за обществени помощи, пачки с английски лири в пазарски чанти и куфари, първокласна кола и дизайнерски артикули като скъпи часовници, облекла и очила.

Прокурор Бен Рийд разказва " комплициран и сложен случай ", който е претендирал " тясна и ефикасна работа " с сътрудниците в чужбина. " Това е най-големият случай с машинация със обществени помощи, стигнал до съд в историята на Англия и Уелс ", добавя той.

" В продължение на няколко години обвинените са правили машинация в индустриални мащаби против Universal Credit, което е коствало на данъкоплатците над 50 милиона паунда. Изпращайки подправени претенции за помощи, тези проведени нарушители са се обогатявали от държавни фондове, чиято цел е да защитят и оказват помощ на най-нуждаещите се хора в нашето общество ", споделя още прокурор Рийд.

Като част от опитите да бъдат възобновени най-малко някакви средства прокуратурата и Департамента за труда и пенсиите (DWP), който също е взел участие в следствието, ще конфискуват движимости и средства на обвинените.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР